Situació d'emergència

La misteriosa epidèmia xinesa causa la tercera víctima i arriba a Pequín

Les autoritats sanitàries xineses estan en estat d'alerta per aquesta malaltia, a la qual se sumen 136 casos nous

china-muerte-epidemia

china-muerte-epidemia

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Una tercera mort, la confirmació que el virus s’estén pel país i la més que probable transmissió entre humans suggerida per l’Organització Mundial de Salut (OMS). La misteriosa epidèmia segueix el seu curs, cinc setmanes després que el primer cas fos detectat en una ciutat de l’interior, quan la Xina es prepara per a l’anual èxode massiu d’Any Nou.

La Comissió Nacional de Salut de la Xina ha informat aquest dilluns del tercer mort a Wuhan, capital provincial d’Hubei i epicentre del brot. També durant el cap de setmana va anunciar que s’havien detectat 130 nous casos, fet que eleva el nombre a un total de 198 i confirma una tendència creixent que posa en dubte l’eficàcia de les mesures de control. El gruix dels afectats en els primers dies eren venedors i clients del mercat local de Huanan, on es venia des de peix fins a animals salvatges vius com ara ocells, serps, conills i cérvols. Però els nous contagis que se segueixen registrant setmanes després del seu tancament permeten sospitar que la transmissió no només funciona d’animal a persona. No s’ha demostrat encara cap contagi entre humans, però aquesta possibilitat, descartada fins ara amb més o menys rotunditat, ha sigut apuntada avui per primera vegada per l’OMS. «Una font animal sembla ser la més probable causa d’aquesta epidèmia d’un nou coronavirus, amb algunes limitades transmissions entre humans que han estat en contacte pròxim», assenyalava l’organització en un comunicat.

Les autoritats xineses, que dissabte havien qualificat l’epidèmia de «prevenible i controlable», han confirmat aquest dilluns els primers infectats més enllà dels límits de Wuhan després de diversos dies de rumors i informacions periodístiques. El virus ha arribat ja a Pequín, on es compten dos afectats. A Shenzhen, una macrociutat que fa frontera amb Hong Kong, hi ha vuit persones en quarantena i cinc més a la província costanera Zhejiang, a prop de Xangai. A molts xinesos els havia sorprès que el virus hagués saltat de Wuhan a l’estranger sense escales intermèdies. «És un virus patriòtic», havien anticipat amb sarcasme a les xarxes socials.

Revisions tèrmiques

Casos esporàdics han sigut detectats ja a Tailàndia, el Japó i Corea del Sud, sempre de persones arribades des de Wuhan. Els governs de Hong Kong i Tailàndia ja sotmeten les persones que arriben de la Xina a revisions tèrmiques i els Estats Units les van anunciar divendres als aeroports de San Francisco, Nova York i Los Angeles. L’OMS, no obstant, no veu ara per ara raons per restringir els viatges o el comerç amb la Xina.

Les més grans preocupacions recauen en Wuhan, una ciutat més poblada que Nova York i amb nombroses connexions aèries amb l’estranger. Dotzenes de pacients amb símptomes sospitosos esperen per ser tractats als hospitals, han sigut instal·lats controls tèrmics a l’aeroport i a estacions de trens i els tècnics continuen prenent mostres del mercat tancat.

Apunta ja la setmana de vacances del Festival de Primavera, que segueix l’Any Nou lunar. Són 400 milions de viatgers, el desplaçament més gran en temps de pau, que inquieten les autoritats. La premsa s’ha demanat que acudeixin a l’hospital aquells que pateixin febre, tos, respiració dificultosa o pneumònia.

Rumors i falòrnies

La comprensible ansietat i l’escassetat d’informació sobre una nova epidèmia ha empès els xinesos cap a internet, habitual trinxera de rumors i falòrnies. Vuit internautes han sigut ja acusats de «causar impactes socials adversos». En els primers dies es vinculava a les xarxes aquesta epidèmia amb la del SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Severa), que va deixar centenars de morts a tot el món després d’originar-se en un mercat de Canton.

Notícies relacionades

La Xina acostumava a amagar les seves crisis sota la catifa fins que se’ls escapava de les mans. Però després de la calamitosa gestió SARS va donar un cop de volant cap a la transparència i la col·laboració internacional. En el brot de grip aviària del 2013 ja va accentuar els seus contactes amb l’OMS, que ha aplaudit en nombroses ocasions el seu canvi d’actitud. «En els primers dies del SARS hi va haver molts encobriments i es va demorar la informació. Aquestes coses no es poden repetir de nou a la Xina», alertava diumenge el diari oficialista ‘Global Times’.

Els coronavirus causen problemes respiratoris de diversa gravetat en mamífers com ara porcs, gats, gossos, camells i humans. Alguns no provoquen més que refredats, mentre d’altres tenen un potencial devastador. S’hi compten els que van causar el SARS i el MERS (Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà).

Temes:

OMS Xina