La joieria Tous, investigada pel farcit de les seves joies

La Fiscalia acusa la companyia catalana d'haver venut material no metàl·lic malgrat publicitar-lo com si fos íntegrament d'or o plata

L'Audiència Nacional investiga una presumpta estafa que afectaria quatre milions de peces a la venda a 45 països

zentauroepp7474810 l hospitalet de llobregat 23122007 bcn sociedad consumismo e200120225901

zentauroepp7474810 l hospitalet de llobregat 23122007 bcn sociedad consumismo e200120225901 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Audiència Nacional  ha obert una investigació a Tous per aclarir si, com sosté la Fiscalia, la companyia catalana ha venut joies amb material no metàl·lic, malgrat publicitar-les com si fossin íntegrament d’or o plata.

El Jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència creu que hi podria haver afectats «un nombre molt important de productes presumptament posats al mercat amb publicitat enganyosa o fraudulenta», i els quantifica en «prop de quatre milions de peces, d’una empresa implantada a més de 45 països amb uns 400 establiments i volum de vendes a Espanya de més de 350 milions d’euros».

Citats a declarar dimecres

Després de l’admissió a tràmit de la denúncia, el titular del Jutjat, Santiago Pedraz, ha acordat citar aquest dimecres en qualitat de persones jurídiques investigades a Tous i a Applus Laboratories, l’empresa encarregada de provar la qualitat de les joies.

Tous, que ha fet de l’os el símbol de la marca, ha rebutjat les acusacions a l’assegurar que totes les seves joies d’or i plata «són sempre de primera llei» i que compleix tots els estàndards mundials de certificació de metalls preciosos.

Delictes d’estafa continuada i falsedat documental

Segons ha avançat ‘El Independiente’, el Jutjat Central d’Instrucció 1 de l’Audiència Nacional ha obert diligències prèvies arran d’una denúncia que va interposar el mes de desembre passat la Fiscalia, que sospita que Tous ha pogut cometre els delictes d’estafa continuada, falsedat documental, publicitat enganyosa i corrupció entre particulars.

L’origen d’aquesta investigació es remunta a finals del 2018, quan l’Associació de Consumidors i Usuaris de Joieria (Consujoya) va presentar davant de la Guàrdia Civil de Còrdova una denúncia assegurant que havia detectat que joies de Tous tenien un material no metàl·lic, malgrat que l’empresa les venia com a or de 18 o 24 quirats o plata de primera llei.

Tous, que té la seva seu a Manresa (Bages), assegura en un comunicat que totes les joies que comercialitza a Espanya estan certificades per laboratoris oficials autoritzats i que treballa les seves peces utilitzant la tecnologia de microfusió i d’’electroforming’.

Certificat de garantia

«En els dos casos es fa servir una tecnologia avalada per tots els òrgans tècnics de l’Administració Pública, mentre Tous incorpora a totes les seves peces el corresponent certificat de garantia i autenticitat en el qual s’especifica la tècnica utilitzada i la llei dels metalls preciosos», remarca la companyia.

Notícies relacionades

Tous explica que, mitjançant la utilització de la tècnica d’’electroforming’, i depenent de la mida, forma i metall preciós utilitzat, «la joia podrà incorporar nuclis no metàl·lics que ajudin a conferir estabilitat a la peça, mantenint-se sempre la primera llei».

La marca subratlla, així mateix, que la certificació i contrast de la plata de primera llei, així com l’or de 18 quirats, es fa d’acord amb la llei de metalls preciosos per una entitat independent del grup.