Els bisbes proposen un curs de dos a tres per a nuvis: «Als 5 anys s'han trencat el 40% de matrimonis»

Una de les reflexions, després retirada, proposava a l'home assumir tasques domèstiques quan volgués tenir sexe

La Conferència Episcopal considera que les 20 hores dels cursets prematrimonials no són suficients

GRAF9041. MADRID, 26/09/2019.- El secretario general y portavoz de la Conferencia Episcopal Española (CEE) y obispo auxiliar de Valladolid, Luis Argüello, durante la rueda de prensa posterior a la reunión de la comisión permanente. EFE/Emilio Naranjo

GRAF9041. MADRID, 26/09/2019.- El secretario general y portavoz de la Conferencia Episcopal Española (CEE) y obispo auxiliar de Valladolid, Luis Argüello, durante la rueda de prensa posterior a la reunión de la comisión permanente. EFE/Emilio Naranjo / EFE

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Conferència Episcopal Espanyola ha proposat un curs de dos a tres anys per formar els nuvis de cara al matrimoni, perquè consideren que les 20 hores dels cursets prematrimonials no són suficients i per evitar les ruptures, ja que, segons indiquen, «als 5 anys, s’han trencat el 40% dels matrimonis».

«Quan era rector, els preguntava als nuvis: ¿Per què esteu en el curset prematrimonial? Algú deia: ‘És que si no, no ens donen un paper i no ens podem casar’. Jo deia: ‘Fals. Sou aquí perquè, segons les estadístiques, als 5 anys s’han trencat el 40% de matrimonis i als 15 anys, el 60%, i venim a preparar-nos per evitar això», ha exposat el bisbe de Bilbao i president de la subcomissió per a la família i la defensa de la vida de la CEE, Mario Iceta, aquest dijous 9 de gener en una roda de premsa a Madrid.

A més, ha insistit que les 20 hores que sol durar un curset prematrimonial no són suficients. «Una formació matrimonial no es pot fer en 20 hores. Per ser sacerdot fan falta 7 anys de seminari i, per ser marit, dona, pare mare, ¿20 hores?», s’ha preguntat.

«La dona necessita estar descansada per al sexe»

Aquest itinerari, titulat ‘Junts en camí, +Q2’ i elaborat per una dotzena de matrimonis, es compon de 12 temes en què s’aborden temes com ara: la sexualitat, les relacions prematrimonials, la fidelitat i la resolució de conflictes.

Aquest curs no és obligatori com a tal, tot i que cada diòcesi podrà assumir-lo i decidir quina és la formació que exigeix als nuvis per casar-se, segons ha puntualitzat Iceta.

La proposta, no obstant, no ha estat exempta de polèmica, fins al punt que poques hores després de la seva presentació en públic la CEE ha retirat algunes referències inicialment escrites en el tema 3, titulat ‘Home i dona els va crear’. En aquest s’afirma que l’àrea encarregada de pensar en el sexe és 2,5 vegades més gran en l’home que en la dona. «És per això pel que s’aprecia un desig més intens o pensaments més recurrents en aquest sentit en l’home que en la dona. D’altra banda, els cossos també són diferents. Davant el cansament, corporalment el cervell de l’home es desperta en vista de la possibilitat de tenir relacions. No obstant, la dona necessita estar descansada per tenir una relació sexual».

El document proposava que «l’home els dies que vulgui tenir relacions sexuals haurà d’esforçar-se i assumir certes tasques (per exemple, portar els fills a la tarda al parc o passejar un parell d’hores perquè la dona pugui fer la migdiada) i la dona haurà d’alliberar-se de certes càrregues de treball i descansar per trobar-se tots dos preparats per a la trobada sexual quan arribi el moment. A més, el valor més elevat que la dona dona a les relacions humanes implicarà que necessiti estar en una bona situació afectiva amb la seva parella i més cura de les carícies prèvies. Per la seva banda, és important reconèixer la importància del sexe i posar tots dos de la seva part per afavorir aquestes trobades, evitant la mandra en la dona i la poca cura en l’home».

Ignacio Oriol, un dels marits que ha participat en la seva elaboració, ha explicat que en les sessions oferiran recursos i tasques a les parelles com ara pel·lícules, llibres, exercicis espirituals i retirs. També fomentaran la creació de vincles amb altres parelles de nuvis, aprofundir en la vida sacramental i la participació en esdeveniments familiars.

En l’últim curs de l’itinerari s’abordaran temes relacionats amb l’educació afectivosexual com les relacions prematrimonials, la masturbació, la infidelitat i les relacions sexuals en el matrimoni.

Així, el text crida a «guardar el més íntim del teu cos per donar-lo a qui entregaràs tot el teu ésser i amb qui compartiràs les teves il·lusions, sentiments, desitjos, pensaments i construiràs un projecte de vida en comú».

Reconeix que els nuvis necessiten expressar-se la predilecció: «T’he elegit a tu, i res més que a tu. Per això et parlo, t’abraço, et beso de manera única, a ningú més dono aquestes mostres d’amor».

«Hi ha moltes maneres i és important tenir-les en compte. Per exemple, si anem diversos amics a fer el cafè, els nòvios es busquen seient l’un al costat de l’altre. Els nòvios busquen servir primer l’altre i després a si mateix. Aquestes mostres de delicadesa són importants en el festeig i ens preparen per a la resta de la vida», afirma.

També indica que les abraçades als amics, «sinceres però breus, no són tan tendres com l’abraçada dels nòvios. Una carícia, retirar els cabells de la cara o qualsevol gest, quan és entre nòvios estarà carregat de tendresa».

Censura la pornografia, que «facilita la pràctica de la masturbació i la infidelitat» i adverteix sobre la masturbació: «Pot succeir que algú que estigui acostumat a la masturbació no pugui descobrir la bellesa de compartir la sexualitat amb una altra persona, o que no sigui capaç de compassar-se amb l’altra persona».

Iceta ha insistit que aquest itinerari no és obligatori, sinó que s’ofereix el material a les diòcesis o parròquies que ho vulguin, però n’ha destacat la importància.

Notícies relacionades

«No és que siguin obligatoris [per obtenir la llicència per contreure matrimoni per l’Església], sinó que és una insensatesa no venir a aquests cursos perquè el matrimoni és una cosa molt important i, si fracassa, fa mal a molta gent».

Seguiu El Periódico a Facebook

Temes:

Divorci