El drama de la immigració

Mor un nadó nascut en una pastera a la deriva camí de les Canàries

L'embarcació, amb 43 persones a bord, ha sigut localitzada aquest dimecres a 27 quilòmetres de Lanzarote

zentauroepp44980042 topshot   an aerial photo shows a boat carrying migrants str180913153404

zentauroepp44980042 topshot an aerial photo shows a boat carrying migrants str180913153404 / MARCOS MORENO

3
Es llegeix en minuts
EFE

Salvament Marítim ha rescatat aquest dimecres 43 persones en una pastera sense combustible i a la deriva a 27 quilòmetres de Lanzarote, entre elles cinc menors i un nadó nascut i mort a bord de l’embarcació, segons han confirmat a Efe fonts de diversos serveis de socors.

La pastera va ser localitzada per un avió de Salvament Marítim després que els seus ocupants truquessin per telèfon a l’ONG Caminant Fronteres per demanar auxili, perquè ja feia gairebé quatre dies que eren al mar i havien quedat a la deriva. «Primer algú ens va avisar que havien sortit al mar el dia 5 i no se’n sabia res, d’ells [...]. Han sigut ells els que ens han trucat directament avui mateix. Estaven cridant, deien que no tenien gasoil i que una dona havia donat a llum. Després ens va trucar el pare de la criatura, plorant per la seva dona i el seu nen», ha relatat a Efe en conversa telefònica Helena Maleno, de Caminant Fronteres.

El 112 de les Canàries va mobilitzar un helicòpter de rescat de Salvament Marítim per si era precís evacuar la dona i el seu nadó mentre es procedia al rescat per mar, però aquesta operació es va descartar perquè es va considerar més ràpid que la Salvamar Altair completés el viatge de tornada al port d’Arrecife. 

Segons el primer recompte definitiu realitzat al moll, a bord de la pastera hi viatjaven 26 homes, onze dones i sis menors, entre ells el nounat, tots d’origen subsaharià.

L’Altair va arribar fins a ells a les 12.22 hores (hora canària), quan eren a unes 15 milles (27 km) de Lanzarote.

La pastera havia sortit d’un punt de la costa del Marroc pròxim a la localitat de Tan-Tan. També el pare, que parlava anglès, va telefonar a Caminant Fronteres des del Marroc, d’acord amb la informació de què disposa l’ONG.

A la seva arribada al port, els ocupants de la barqueta van ser atesos per personal del Servei d’Urgències Canario i la Creu Roja, que van evacuar a l’hospital Docto Molina Orosa la mare del nadó, una altra dona embarassada i un nen de dotze anys. La resta dels ocupants de la pastera es trobaven aparentment bé, segons les dades que facilita el 112.

En els vuit dies transcorreguts del 2020, han arribat a les Canàries o han sigut socorregudes en aigües del seu entorn set pasteres o ‘cayucos’ amb 231 persones. Dues han mort: un home a bord d’un ‘cayuco’ interceptat el dia 5 al sud de Gran Canària amb 60 persones a bord i el nadó que va néixer a la pastera d’avui rumb a Lanzarote. 

Notícies relacionades

Salvament Marítim ha desembarcat al port d’Arrecife (Lanzarote) les 43 persones rescatades. El nadó i la seva mare han rebut assistència sanitària al moll des de les 13.15 hores.

La pastera va ser localitzada per un avió d’aquest mateix servei públic després que els seus ocupants truquessin per telèfon a l’ONG Caminant Fronteres per demanar auxili, perquè ja feia gairebé quatre dies que eren al mar i havien quedat a la deriva. «Primer algú ens va avisar que havien sortit al mar el dia 5 i no se’n sabia res, d’ells [...]. Han sigut ells els que ens han trucat directament avui mateix. Estaven cridant, deien que no tenien gasoil i que una dona havia donat a llum. Després ens va trucar el pare de la criatura, plorant per la seva dona i el seu nen», ha relatat a Efe en conversa telefònica Helena Maleno, de Caminant Fronteres.