PETICIÓ DE 12 ANYS DE PRESÓ

Els autors d'una brutal pallissa al metro de Barcelona al·leguen defensa pròpia

Els tres joves asseguren al judici que la víctima, que pateix una lesió medul·lar i pèrdua de visió, va iniciar la baralla

«Recordo molts cops, però no sabria precisar quants van ser, perquè vaig perdre la noció del que passava», relata el demandant

undefined47120160 huelga de metro en pl esspanya fotograf a de joan cortadella190225083528

undefined47120160 huelga de metro en pl esspanya fotograf a de joan cortadella190225083528

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

No va ser una brutal agressió, sinó més aviat un acte reflex en defensa pròpia. Aquesta és, ‘grosso modo’, la defensa que han esgrimit aquest dimarts davant el jutge els tres joves acusats d’haver clavat una atroç pallissa a un home de 46 anys, que van estar a punt de deixar tetraplègic. Segons la seva versió, la víctima els va increpar i va agafar un d’ells pel coll. Va ser llavors quan van decidir començar a colpejar-lo fins, presumptament, causar-li una lesió medul·lar.

Els fets van tenir lloc la matinada del 26 de juny del 2016. Segons la fiscalia, els tres acusats –R. A., I. G. i D. L., de nacionalitat espanyola i d’entre 23 i 24 anys– van clavar una pallissa a A. G., de 46 anys, en un vagó del metro de la línia 4, després d’haver entaulat una discussió verbal. Com a conseqüència de l’agressió, la víctima va patir una lesió medul·lar que des d’aleshores l’obliga a anar en cadira de rodes fora del seu domicili i a desplaçar-se amb dificultat amb un caminador a la seva pròpia casa, a més de patir una «sensible pèrdua de visió» en un ull, segons es desprèn de l’escrit de qualificació, que demana 12 anys de presó per als processats. 

Per un encenedor

La víctima ha declarat en la vista que els processats «van entrar al vagó esverats; es notava que havien begut», un extrem que han admès els tres acusats, que han explicat que aquella nit havien «begut molt» i havien «consumit marihuana, haixix i cocaïna», i per això han dit que recorden «poc» de l’incident, perquè anaven «molt tocats». La discussió que va donar origen a la pallissa, segons han admès totes les parts en l’acte del judici, va sorgir arran d’un encenedor que dos dels acusats es passaven d’un a l’altre, fet que va molestar la víctima, perquè no volia que li donessin un cop amb l’encenedor i els va cridar l’atenció.  

«Llavors van començar a insultar-me. Em vaig aixecar per baixar a la següent estació, però un d’ells em va bloquejar el pas, així que el vaig empènyer per poder passar i en aquell moment va ser quan em van envoltar, vaig caure a terra i em van donar la pallissa», ha explicat al tribunal. «Recordo molts cops, però no sabria precisar quants van ser ni on els vaig rebre, perquè vaig perdre la noció de tot el que passava», ha continuat. Els acusats, que només han contestat a les preguntes dels seus advocats, han atribuït l’origen dels fets a les males paraules que, segons ells, la víctima els va adreçar després de passar-se l’encenedor, que van ser les següents: «Sou tontos».

Els tres processats han reconegut que van contestar a aquests insults i que, arran d’això, «es va caldejar l’ambient»; després, segons la seva versió, la víctima es va abalançar sobre un d’ells, R. A., i «el va agafar del coll». Com a reacció a aquest gest, segons la seva versió, I. G. va acudir a «defensar» el seu amic, «donant-li només una puntada de peu a l’esquena» a la víctima, que va deixar anar R. A. i va caure a terra. Segons els acusats, la víctima va baixar a la següent parada «pel seu propi peu». La víctima ha explicat que aquella nit tornava de «sortir de festa» amb un amic i que també havia begut, «tot i que va ser poc perquè estàvem a fi de mes». Precisament la defensa ha utilitzat la presència d’aquest amic de la víctima per mirar de desacreditar la tesi de la seva actitud pacífica, ja que aquest amic, que va entrar al metro amb la víctima i anava amb ell, va baixar del vagó quan va començar la discussió verbal amb els acusats i va convidar a fer el mateix la víctima, que va desatendre el seu consell i va continuar al tren. 

Malaltia prèvia

Notícies relacionades

La defensa també ha plantejat en l’interrogatori a la víctima que la causa de la lesió cervical que l’obliga a anar en cadira de rodes no es degui completament als cops soferts, sinó que la víctima, en el moment dels fets, patia una malaltia a la columna vertebral anomenada espondilitis, que va agreujar els efectes dels cops. La víctima ha contestat a aquest argument exposant que aquesta malaltia mai li havia suposat «cap problema» fins al moment de l’agressió.

Demà continuarà el judici amb les declaracions dels pèrits i la pràctica de la prova documental, en la qual es mostrarà a la sala el vídeo de l’agressió que van gravar les càmeres de seguretat de TMB al vagó.