'OPERACIÓ DELIKAO'

La Policia allibera cinquanta 'esclaus' d'una màfia xinesa de drogues i prostitució

Els obligaven a treballar 24 hores els set dies de la setmana sense cobrar i sense poder comunicar-se amb l'exterior

Hi ha 81 persones detingudes i s'han apoderat de més de 22.000 plantes de marihuana

20191219 466377 mafiachina 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La Policia Nacional ha tancat una gran operació contra la màfia xinesa a la Comunitat Valenciana que ha culminat amb la detenció de vuitanta-una persones, l’alliberament de gairebé cinquanta víctimes d’explotació laboral i sexual en condicions d’esclavitud i la confiscació de més de 22.463 plantes de marihuana, a més de 80 quilograms de cabdells d’aquesta planta.

L’organització desmantellada enl’‘Operació Delikao’ es dedicava a la producció de marihuana mitjançant el lloguer de naus en polígons industrials i a la seva posterior exportació a països de la UE. Es té constància que entre el 2018 i 2019 el grup en va exportar 4.200 quilograms a diferents països europeus.

La investigació es va iniciar al febrer, tot i que es tracta d’una extensió d’unes indagacions anteriors; els agents van tenir coneixement de nous grups integrats a l’organització i s’ha desenvolupat en set fases, en l’última de les quals hi ha hagut trenta detencions.

Modus operandi

Tot i que en principi l’aparença era que els grups eren independents, la investigació ha acreditat que es tracta de cèl·lules d’una mateixa organització gràcies al descobrimentd’una sèries de patrons comuns.

Tots els grups es valien de les mateixes persones per al muntatge de la infraestructura de les naus de lloguer on es cultivava la droga (en total s’han desmantellat dinou a la Comunitat) i utilitzaven quatre pisos a València com a «dipòsit» per emmagatzemar, envasar i preparar la marihuana per enviar-la. En algunes ocasions també s’adquiria marihuana dins i fora d’Espanya.

Utilitzaven també la mateixa missatgeria privada per a l’enviament de paquets d’uns 10 quilograms i assseguraven que era roba. En el cas dels enviaments al Regne Unit, les direccions d’entrega sempre eren les mateixes. En el curs de la investigació s’han interceptat cinc paquets amb 35 quilograms de droga.

Esclavitud

Els agents han alliberat 36 ciutadans xinesos i vietnamites a les naus on es cultivava la droga i on segons van assegurar es trobaven sotmesos a condicions degradants i de «semiesclavitud».Havien sigut portats a Espanya de manera clandestina per ser explotats i utilitzats com a mà d’obra sense contracte ni cost per realitzar activitats delictives i no tenien documentació.

Les condicions d’habitabilitat a l’interior de les naus eren molt precàries, insalubres i amb deficitàries condicions d’higiene. Les jornades de treball eren de 24 hores diàries, durant tots els dies de la setmana, a causa de la necessitat de controlar permanentment el cultiu i de garantir-ne la seguretat, evitant la intrusió de tercers.

Algunes de les víctimes han relatat que no podien sortir al carrer ni comunicar-se amb l’exterior, únicament rebien menjar per poder continuar treballant «com autèntics esclaus», segons relata la Policia. Els van prometre 500 euros mensuals però mai els van rebre. 

A més, s’ha alliberat tretze dones en sis pisos que tenia l’organització en diferents poblacions de València i Alacant, totes elles xineses que exercien la prostitució sota coacció. Van ser captades amb falses promeses d’ocupació i obligades a prostituir-se per abonar el deute del viatge.

La investigació ha comprovat que l’organització tenia les víctimes aïllades de la societat, tancades a les vivendes i sense papers per tenir control total sobre elles i lucrar-se amb la seva explotació permanent, ja que l’exercien a qualsevol hora del dia o de la nit, simulada sota la pràctica de massatges. 

No tenien la possibilitat de rebutjar certs clients i eren amenaçades amb càstigs si incomplien les normes, i havien d’entregar a la «casa» la meitat del que cobraven als clients pels serveis que prestaven.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Màfia