abús sexual a una menor el 2016

S'escapen dos condemnats de 'La manada' de Manresa

Els magistrats que han dictat la sentència han emès aquest dimarts una ordre de recerca i captura

El tribunal ha tardat més d'un mes a fixar les vistes sol·licitades per la fiscalia per a l'ingrés a la presó

undefined51308013 09 07 2019 acusados en el juicio a la manada de manresa  pol191210200403

undefined51308013 09 07 2019 acusados en el juicio a la manada de manresa pol191210200403 / EUROPA PRESS

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Dos dels cinc condemnats de ‘La manada’ de Manresa, el cas d’abús sexual en grup a una menor de 14 anys a la capital del Bages el 2016menor de 14 anys , han fugit i no s’han presentat a les vistes assenyalades a l’Audiència de Barcelona per dilucidar si ingressen o no enpresó provisional. La sentència, que encara no és ferma, els va imposar als acusats penes de 10 i 12 anys de presó. Si dimecres de la setmana passada va ser Yordanis de J. C. L. el que no va comparèixer, aquest dimarts no hi ha acudit Daniel David R. L, malgrat que la seva defensa va assegurar que sí que ho faria.   

Davant d’aquesta situació, elsmagistrats de la Secció 22de l’Audiència de Barcelona –que van dictar la sentència condemnatòria– han acordat, a petició de la fiscalia, emetre una ordre de crida i cerca i ingrés a la presó per als dos fugits limitada al territori espanyol. Si d’aquí unes quantes setmanes no es descobreix on són els dos processats, un d’ells de nacionalitat espanyola i un altre de cubà, els jutges estudiaran si dicten una ordre internacional.

Des que es va emetre la sentència, el 31 d’octubre, fins a la celebració, l’11 de desembre, de la primera vista per debatre si els membres de ‘La manada’ de Manresa ingressen a la presó ha passat un mes i 11 dies, un termini prou llarg perquè els dos fugits planegessin la fugida. Els magistrats, a més, tampoc van acordar la crida i cerca de Yordanis de J. C. L. el dimecres de la setmana passada, quan havia de comparèixer i no es va presentar. Els jutges van decidir que ho resoldrien tot alhora.

No és habitual que es tardi gairebé una setmana en dictar una ordre de captura d’aquestes característiques, com ha passat en aquest cas. Per acabar-ho d’adobar, des que ha acabat aquest dimarts l’última de les vistes d’un dels condemnats fins que s’ha acordat la detenció del segon fugit han passat unes quantes hores.  Davant de penes d’aquest calibre, tradicionalment es fixa aquest tipus de vistes el mateix dia en què es notifica la sentència, amb la presència de l’acusat, o poques jornades després.   

Petició de presó

Tres del condemnats per l’abús sexual de la menor sí que han comparegut davant el tribunal, tot i que encara no s’ha pres cap decisió sobre la seva situació. Les vistes s’han celebrat a porta tancada els dies 11 de desembre i aquest dimarts, 17 de desembre. La fiscalia ha reclamat el seu ingrés en presó provisional. Les defenses han argumentat que els seus clients han complert la mesura cautelar de presentar-se setmanalment a un jutjat i han descartat el risc de fuga perquè tenen arrelament a Espanya. També han recordat que van presentar recurs contra la sentència. Al gener se sabrà el resultat.

Fins al dia en què el tribunal va dictar la sentència, el 31 d’octubre, tots els condemnats tenien el passaport retirat i l’obligació de comparèixer setmanalment al jutjat, així com la prohibició d’acostar-se a la víctima. Segons fonts jurídiques, una vegada el tribunal va emetre la sentència, les mesures cautelars van decaure, ja que cap de les parts va demanar mantenir-les fins a la celebració de les vistes d’ingrés a la presó.

Abús, no agressió

Notícies relacionades

La sentència va suscitar polèmica. Els magistrats van condemnar els cinc membres de ‘La manada’ de Manresa per abús sexual i no per agressió. Els jutges van justificar el seu criteri en el fet que, com que la víctima estava inconscient pel seu estat d’embriguesa, els acusats «van poder realitzar els actes sexuals sense utilitzar cap tipus de violència o intimidació», requisits necessaris per condemnar per agressió. «La víctima es trobava en estat d’inconsciència, sense saber què feia i què no feia, i, consegüentment, sense poder determinar si acceptar o oposar-se a les relacions sexuals que amb ella van mantenir la major part dels processats», detalla la resolució.

El tribunal va imposar 12 anys a dos dels acusats i 10 a tres més. A més, en va absoldre un altre i un setè que havia sigut jutjat només per un delicte d’omissió de socors. Gairebé a l’acabar el judici, la fiscalia va modificar la seva petició inicial d’abusos per la d’agressió sexual contra els acusats de’haver violat la noia en una fàbrica abandonada durant una festa; era el que sempre havia sol·licitat l’acusació particular. El ministeri públic també va elevar la seva petició de presó fins a 14 o 15 anys. La representació de la menor va reclamar entre 15 i 20 anys. La sentència ha sigut recorreguda no només per la defensa, sinó també per la fiscalia i l’acusació particular.