A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

La víctima de 'La manada de Manresa': "Em vaig sentir intimidada. Tenien una pistola"

La menor recorda que els acusats van amenaçar amb una pistola de fogueig i va tenir "por"

Una testimoni explica que va veure els processats sense pantalons i un d'ells violant la noia

20190708 444834 videoacusadosmanadam2019070815280581 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Els separava un biombo. Els set acusats, en un costat. Ella, a l’altre. En una cadira i acompanyada. Els seus silencis i el seu bloqueig davant de diverses preguntes van envair la sala. “Por”, “espantada”, “atabalada”, “forçada” i “obligada”,  cinc paraules pronunciades per la fiscal Elena Contreras a les quals la noia va assentir. “Em vaig sentir intimidada per la pistola (de fogueig) i per ells”, va explicar davant del tribunal aquest dilluns la víctima de la coneguda com ‘La manada de Manresa’. Els jutges l’escoltaven sense perdre’s detall, intervenint si feia falta. El judici continuarà divendres a l’Audiència de Barcelona.

La noia ha reviscut l’atac sexual múltiple que va patir el 29 d’octubre del 2016, quan tenia 14 anys, durant una festa en una fàbrica abandonada a la capital del Bages. La seva veu era tènue i trencada pels sanglots. Ella, menuda, vestint una samarreta vermella. Els sis acusats d’abusos sexuals i un setè que no ho va impedir no van poder veure-la directament, però sí la van escoltar. Tot i que, girant-se i aixecant la vista, la van contemplar a través d’una pantalla de televisió del sistema de gravació.

A cap dels joves que s’asseuen al banc dels acusats els va agradar el que van sentir. Un va clavar durant gairebé tota la mirada fixa a terra, sense moure’s, com avergonyit. D’altres, a tot estirar, murmuraven (per a disgust dels familiars de la víctima). La fiscalia qualifica provisionalment l’atac d’abús sexual i reclama per als sis principals acusats penes d’entre 10 i 14 anys, tot i que estudia si agreujar la petició de condemna i imputar agressió sexual (violació amb intimidació) per a tothom o únicament per a alguns.

La fiscal hàbilment va encaminar el seu interrogatori a intentar demostrar si hi va haver o no intimidació (requisits de l’agressió sexual) a l’acció dels processats. La víctima, que ara té 17 anys, va  admetre, d’entrada, que no recordava gaires coses (anava beguda i havia fumat marihuana), però que tenia “flaixos” dels moments en què van abusar d’ella. Així va reconèixer l’agressió sexual de tres (Maikel P. T., 'el Cuba', Bryan Andrés M. C. i Yordanis de J. C., 'el Negro')  dels sis acusats d’abusos, tot i que va precisar que una amiga li va explicar l’endemà que ho van fer tots (els va anomenar un a un).

Plorant a terra

La noia va detallar que ella es va sentir intimidada perquè els tres acusats s’anaven “passant una pistola” i va explicar que recordava que ella “estava plorant a terra” i tenia una persona a sobre, al qual ha identificat com a Yordanis.

Una amiga de la víctima, que també va declarar rere el biombo, va especificar que va entrar a la caseta on hi havia la noia i va distingir que “tots estaven drets i sense pantalons. Ella a terra i 'el Cuba', a sobre penetrant-la”. “Llepa i empassa”, li van dir dos dels imputats mentre l’obligaven a realitzar una fel·lació. "Ella no podia ni caminar”, va assegurar, i, segons la seva opinió, no podia escapar-se del lloc, ni defensar-se. A la porta hi havia el Marcos, va incidir, un altre dels processats. “El Bryan se la va tirar i la va passar als altres [...] després la volien tirar en un riu, però em van deixar portar-la a casa meva”, va assegurar. 

Aquest atac també va ser corroborat per un altre testimoni, mentre una altra persona va confirmar que a la festa havia vist una pistola. L’endemà del succés la víctima va anar a un ambulatori per prendre una píndola davant del temor d’haver-se quedat embarassada. El processat Bryan, al qual “tenia por abans i després”, segons l’afectada, li va arribar a trucar perquè retirés la denúncia.

L’amiga de la víctima va oferir més detalls de l’agressió, un relat molt semblant al defensat per la fiscalia. “Ens vam posar a beure i a fumar. En Bryan es va endur la noia a la caseta. Al cap d’una estona va sortir i, assenyalant el rellotge, em va dir: mira, cada 15 minuts, un. Era perquè se la tiressin. I se’n van anar tots on era ella", va subratllar. Els processats, segons la seva versió, van marxar. "Em vaig quedar sola i llavors vaig anar a la caseta", va insistir.

"15 minuts cada un"

Notícies relacionades

Un altre dels assistents a la festa va confirmar les paraules del Bryan sobre els 15 minuts i com ell va rebutjar afegir-se a l’atac sexual, alhora que va declarar que va sentir com la víctima cridava: “Para que em fa mal”. Als pantalons de la menor es van trobar restes de semen d’un dels encausats, Daniel, que va estar en presó preventiva dos anys.

La noia va estar acompanyada per unes 120 concentracions organitzades feministes a tot Espanya. Les convocatòries es van estendre per les xarxes socials amb paraula atribuïdes als imputats: “Tens 15 minuts, no tardis, que em toca a mi”. Davant el Palau de Justícia de Barcelona també es van congregar un grup d’activistes feministes i familiars de la víctima, que continua necessitant tractament, per "reinvidar justícia" i amb un objectiu clar: insistir que "no és abús, és violació"