tribunals

Cas Arandina: els tres exjugadors, condemnats a 38 anys per agressió sexual a una menor

El màxim compliment de la pena de presó es fixa en 20 anys

sentencia-arandina / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els tres exjugadors de l’Arandina CF, R.C.H., C.C.S. ‘Lucho’ i V.V.R. ‘Viti’, han sigut condemnats a penes que sumen 114 anys com a autors de l’agressió sexual sobre una menor de 16 anys. En concret, a cada un d’ells l’Audiència de Burgos els imposa una pena de 38 anys de privació de llibertat.

Es condemna els acusats com a autors d’un delicte d’agressió sexual, amb accés carnal en forma bucal, respecte de la denunciant (menor de 16 anys) en la data dels fets. S’aprecia l’existència d’intimidació ambiental pel fet d’haver actuat sobre la víctima, al pis d’ells, amb el llum apagat i per sorpresa, sense que ella pogués reaccionar a causa de la diferència d’edat i la complexió física dels acusats.

S’ha pres en consideració el testimoni de la denunciant quan el van corroborar les persones més pròximes i l’informe psicològic. Si bé l’actitud de la denunciant va ser diferent a l’explicar els fets als seus coneguts, per influència de les xarxes socials, s’aprecia credibilitat en la seva versió quan diu que no hi va accedir voluntàriament. També es considera provat que els acusats sabien que la denunciant tenia menys de 16 anys, anava a l’escola amb uniforme i la seva mare i altres testimonis l’hi havien dit.

Cooperadors necessaris

Les penes imposades es corresponen amb l’aplicació de la doctrina de la cooperació necessària, i per això cadascun dels acusats és condemnat com a autor dels fets i com a cooperador pel que van fer els altres.

S’ha absolt a tots del delicte de proposició d’activitats sexuals, i a un dels acusats, per maduresa similar a la de la víctima (conforme a l’informe psicològic) i falta de corroboració, del delicte d’agressió sexual continuada pel qual s’acusava.

Es fixa una indemnització de 50.000 euros de la qual respondran de manera conjunta i solidària tots els acusats. Així mateix, s’imposen mesures de prohibició de comunicació amb la víctima i també llibertat vigilada durant 10 anys.

El màxim compliment de la pena de presó es fixa en 20 anys, conforme al disposat en el Codi Penal. Els possibles recursos seran resolts per la Sala Civil i Penal del TSJCiL.

Agressió fa dos anys

Els fets que es jutjaven van tenir lloc el 2017, quan la menor, llavors de 15 anys, va acudir al pis que els tres joves compartien al carrer San Francisco de la localitat d’Aranda de Duero, a Burgos. El Ministeri Fiscal sol·licitava per als tres exjugadors penes que sumaven un total de 118 anys de presó, 40 anys d’internament per a R.C.H i 39 per als altres dos, C.C.S i V.R.R, per un delicte continuat d’agressió a la menor i delictes d’agressió sexual a menor.

Unes penes a què afegia una indemnització conjunta i solidària en favor de la menor, a través dels seus pares, de 50.000 euros per danys morals, als quals caldria sumar 20.000 euros més per la implicació de R.C.H en els fets. L’acusació particular sol·licitava, per la seva part, 20 mesos de presó per als acusats per un delicte contra la llibertat sexual i 15 anys més de presó per a R.C.H. per un delicte continuat d’agressió sexual, i la mateixa pena per als altres dos processats, per delictes d’agressió.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’Associació Clara Campoamor elevava fins als 130 anys i sis mesos la petició de presó conjunta, al sol·licitar 43 anys d’internament per als tres joves. La vista oral pel cas es va celebrar al Palau de Justícia de Burgos, seu de l’Audiència Provincial, entre el 21 i 28 de novembre a porta tancada, amb l’objectiu de garantir en tot moment la privacitat de la menor, que va testificar a la sala rere una mampara en la segona jornada.

Els tres exjugadors han defensat al llarg de tot el procés la seva innocència i van arribar a demanar que «es fes justícia» en l’última jornada de la vista, quan van fer ús del seu torn de paraula i ‘Lucho’ va argumentar que s’enfrontaven a una «denúncia falsa».

Temes:

Arandina CF