A BARCELONA

Sentència pionera per maltractament contra els amos d'una botiga de gossos

Un jutge imposa a un matrimoni un any i un dia de presó i tres anys d'inhabilitació

Una inspecció municipal va trobar cadells desnodrits, amb ferides i febre

zentauroepp20972323 soc perro191125191547

zentauroepp20972323 soc perro191125191547

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sentència pionera. Un jutjat de Barcelona ha condemnat els amos d’un local de venda de mascotes per un delicte continuat de maltractament animal. Al matrimoni format per Alexandre A. P. B i Alina C., que regentava l’establiment Mundo Cachorro, situat a la capital catalana, se’ls ha imposat una penad’un any i un dia de presó i inhabilitació de tres anys i un dia per exercir cap mena d’ofici que tingui a veure amb els animals. A la seva botiga, els inspectors de l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana van trobar el 15 d’octubre del 2015 gossos extremadament prims, desnodrits, amb ferides, amb febre, problemes respiratoris i altres malalties greus (en alguns casos la seva patologia els va produir la mort). El consistori va clausurar el negoci.

Notícies relacionades

Malgrat que la Generalitat, que va sancionar aquesta empresa amb 11.001 euros, no va veure «dol o culpa» en l’actuació d’Alina C., el jutge Ricardo Yáñez Velasco ha acceptat la tesi de la fiscal Raquel Carillo i ha condemnat la parella per un delicte continuat de maltractament animal. Segons la sentència, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, els acusats, que regentaven la botiga, «tenien coneixement que no s’oferia tractament mèdic adequat als animals» malalts que estaven sota la seva cura, i alguns cadells van arribar a morir. En la inspecció es van intervenir 135 animals. 125 eren gossos (vuit eren a la infermeria) i sis gats.

La sentència exposa que el local no comptava amb registre oficial d’ingressos i sortides de la infermeria, ni diagnòstic o pautes de medicació. A més, els animals malalts no estaven aïllats i tampoc es duien a terme tractaments de desinfecció, «i s’acreditava una greu deficiència higiènica a les gàbies», cosa que afavoria el contagi. Segons l’opinió del jutge, l’escenari era d’«indiscutible deixadesa i absència de tractament necessari per a cadells malalts, que no estaven separats de la resta, la qual cosa va produir la mort de nou d’aquests cadells. El magistrat remarca que no hi ha «cap tipus de justificació d’aquesta situació».