ASSALT DE PEL·LÍCULA

Detingut a Marbella un dels fugitius més buscats d'Europa quan celebrava el seu aniversari

Cihan Guzel està acusat de participar el 2013 en un atac amb explosius i armes llargues contra una empresa de seguretat de Luxemburg

detenido mas buscado de luxemburgo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Un lustre de vida oculta fugint de les forces de seguretat ha caigut en sac foradat per l’ostentació de celebrar un aniversari en un luxós club de Port Banús (Marbella). La Policia Nacional ha detingut aquest cap de setmana a la Costa del Sol un delsfugitius més perillosos d’Europa, que va escapar després d’haver participat en un espectacular intent d’atracament a les oficines centrals d’una empresa de seguretat situada a Gasperich (Luxemburg). Tot i que el grup no va aconseguir endur-se el botí i va acabar fugint pels boscos de la frontera amb Bèlgica, la justícia el buscava perquè complís una pena de 22 anys de presó.

Segons ha explicat la Policia Nacional, van ser els equips de Bèlgica i Luxemburg de la xarxa ENFAST (els equips europeus destinats a la recerca activa de fugitius) els qui van donar l’alerta la setmana passada sobre la possible presència de Cihan Guzel, de 35 anys, a la Costa del Sol.

Les indagacions van permetre esbrinar que es movia amb una altra identitat i que era a Marbella per celebrar el seu aniversari en companyia d’alguns amics. «A causa del poc temps de marge per actuar, es va donar prioritat absoluta al cas» i els agents s’han bolcat en la seva localització, que es va produir ja de matinada en un exclusiu local del port on ni tan sols va arribar a bufar les espelmes del pastís.

Documentació falsa

L’ara detingut, que portava documentació falsa de França per mirar d’eludir qualsevol acció judicial i la identitat del qual va ser difosa per ‘La Opinión de Málaga’, està acusat dels delictes de temptativa d’assassinat; tràfic il·lícit d’armes, municions i explosius, robatori amb violència i ús d’armes, i pertinença a organització criminal, segons consta a l’ordre europea de detenció i entrega (OEDE) interposada per les autoritats luxemburgueses que estava en vigor. De fet, el seu nom constava a la llista de les persones més buscades d’Europa, (Europe’s Most Wanted) i als arxius de fugitius de la policia luxemburguesa, que demanaven la col·laboració ciutadana per conèixer el seu parador.  

Assalto amb explosius i armes automàtiques

L’historial delictiu de Guzel es remunta a la nit del 2 al 3 d’abril del 2013, segons van detallar fonts policials, quan amb cinc delinqüents més fortament armats va atacar la seu d’una companyia de transport de diners ubicada a Gasperich, als afores de la ciutat de Luxemburg. El detall de l’acció rememora els assalts de qualsevol gran producció de Hollywood: els atracadors van fer detonar càrregues explosives a les portes d’accés i, després de les detonacions, van aconseguir accedir a l’interior del recinte amb armes automàtiques. A l’interior els esperaven els equips de seguretat de l’empresa, alertats per les primeres explosions, però que no van respondre a l’atac a l’espera de l’actuació policial, que va desplaçar tres patrulles al lloc immediatament.

Els agents van ser rebuts, a uns cent metres de l’oficina, amb ràfegues d’armes automàtiques. Les fonts informen que van rebre no pas menys de 38 trets, i malgrat que no van impactar els vehicles de la policia, sí que ho van fer a vivendes pròximes, tot i que sense ocasionar danys personals.

A les portes de la cambra cuirassada

Els assaltants no van poder accedir en cap moment a la cambra cuirassada on estaven emmagatzemats els diners. Al comprovar que l’atracament no sortia com estava planejat, els delinqüents van fugir a la carrera. En la fugida, d’uns dos-cents metres fins al lloc on els esperaven dos vehicles de gran cilindrada amb el motor encès per sortir a tota velocitat, no van dubtar a tornar a disparar als agents per cobrir la seva retirada.

La policia de Luxemburg va decretar immediatament una operació gàbia per localitzar els fugitius, que van ser detectats per una patrulla quan circulaven en direcció cap a Bèlgica. Al saber-se descoberts, «van actuar com un comando militar» tendint una emboscada a l’interior del bosc als agents, que també es van veure sorpresos per una pluja de bales disparades amb armes automàtiques. Els impactes van assolir el cotxe policial, que era a 100 metres de distància, cosa que dona idea de la potència de l’arsenal que portaven.

Notícies relacionades

Els investigadors van comptabilitzar després almenys 47 trets al lloc dels fets. Els assaltants van abandonar un dels vehicles, al qual van calar foc per esborrar-ne les empremtes, i van aconseguir desaparèixer a través dels boscos que uneixen la frontera entre Bèlgica i Luxemburg.

Després d’anys de recerca, la policia va aconseguir detenir Guzel i dos assaltants més, que van ser jutjats el gener del 2018 i condemnats a 22 anys de presó, segons l’Europol. Però no va arribar a complir la condemna, ja que va desaparèixer després de la sentència. Durant aquest temps, i fins a la setmana passada, les indagacions policials el situaven a Bèlgica.