Sanitat desenvolupa una eina per mesurar l'eficàcia dels medicaments

S'aplicarà als fàrmacs de nova generació, que tenen un alt cost

Permetrà fixar el preu en funció de l'efectivitat terapèutica

undefined48064192 madrid 08 05 2019   consejo interterritorial de sanidad  cel190508121823

undefined48064192 madrid 08 05 2019 consejo interterritorial de sanidad cel190508121823 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El futur de la medicina passa per les teràpies personalitzades. És una cosa en què coincideixen gairebé tots els científics i experts en gestió sanitària. Això sí, el cost dels medicaments més innovadors és molt elevat i les arques del Sistema Nacional de Salut no poden donar cabuda a tots. Per això, el Ministeri de Sanitat ha desenvolupat una eina, pionera en el món, destinada a mesurarl’eficàcia real i pràctica dels medicaments d’alt impacte, més enllà dels assajos que realitzen els laboratoris, amb dos objectius primordials: en primer lloc, oferir una servei clínic més eficaç i segur per als pacients i, en segon terme, millorarl’eficiència  del sistema, ja que el preu dels fàrmacs i el seu finançament es podrà decidir en funció dels resultats.

«Es tracta d’un projecte molt ambiciós, amb un gran potencial i gran poder de millorar les decisions clíniques i dels gestors», va assegurar la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, en la presentació de Valtermed, que és el nom que rep el sistema d’informació compartida. La titular de Sanitat va argumentar que, «en moltes ocasions, alguns medicaments són autoritzats amb evidències limitades», ja que els assajos clínics no sempre recullen tots els tipus de pacients i circumstàncies. «I, com que no hi ha una malaltia, sinó que hi ha malalts, intentarem conèixer millor l’efectivitat dels fàrmacs a la pràctica clínica habitual», perquè així tant metges com gestors puguin prendre decisions més encertades.

Set medicaments

Es tracta de «passar de la teoria esperada a la pràctica» per mesurar l’efectivitat, va assegurar la directora general de la Cartera Bàsica de Serveis i Farmàcia, Patricia Lacruz. Per això, a partir del 4 de novembre Valtermed s’aplicarà amb els set medicaments que, en aquests moments, generen una«incertesa clínica, financera i social» més accentuada i en els quals s’ha decidit introduir l’innovador model de pagament per resultats. Es tracta de les teràpies CAR-T Kymriah –per a leucèmia limfoblàstica i limfoma difús– i Yescarta –per a limfoma difús–; els fàrmacs Orkambi, Symkevi i Kalydeco, contra la fibrosi quística; Besponsa, per a la leucèmia limfoblàstica aguda, i Alofisel, per a fístules en pacients amb malaltia de Crohn.

A començaments del 2019 es va incloure en el finançament públic el primer medicament CAR-t, un tipus de teràpia que es fabrica a mida de cada pacient i que ara per ara s’utilitza en dos tipus de càncer hematològics i a partir del dia 1 de novembre es finançaran els fàrmacs destinats a la fibrosi quística, el pagament de la qual al laboratori està condicionat al fet que el pacient respongui al tractament. Per a això, Valtermed jugarà un paper fonamental.

Preus per resultat

Notícies relacionades

El sistema està dissenyat perquè el metge, des de la seva pròpia consulta, aboqui informació a la xarxa sobre l’evolució del pacient, en funció de les variables clíniques establertes i que són les mateixes que es mesuren en els assajos clínics per mostrar l’eficàcia del fàrmac. Així mateix, el facultatiu tindrà la informació que hagin abocat els seus col·legues, per comprovar els resultats en altres pacients. I tota la informació, de manera anònima, serà manejada per CCAA i el Ministeri per poder «instrumentar esquemes de preus innovadors o planificar l’assignació de recursos», segons va explicar Patricia Lacruz.

A més, Sanitat ha posat en marxaun cercadorcercadoren la seva pàgina web que permet a qualsevol persona consultar informació sobre l’estat de finançament de tots els medicaments autoritzats a Espanya.