Nobel de Química per al desenvolupament de les bateries d'ió liti
Els investigadors Goodenough, Whittingham i Yoshino s'emporten el prestigiós guardó

zentauroepp50314464 a screen displays the portraits of the laureates of the 2019191009120927 /
L’alemany John B. Goodenough, el britànic Stanley Whittingham i el japonès Akira Yoshino són els guanyadors del Nobel de Química 2019 pel desenvolupament de les bateries d’ió liti, segons ha anunciat aquest dimecres la Reial Acadèmia de les Ciències Sueca.
Les bateries d’ió liti, que ofereixen un alt rendiment i avui són d’ús comú en la indústria electrònica de gran consum, van ser proposades per primera vegada per Whittingham, químic anglès actualment a la Universitat de Binghamton. Whittingham va utilitzar sulfur de titani i metall de liti com a elèctrodes.
El 1985, el japonès Akira Yoshino va acoblar un prototip de bateria utilitzant material carbonós en el qual es podien inserir els ions de liti com un elèctrode i òxid de liti cobalt (LiCoO2), que és estable en l’aire, com l’altre. Al fer servir materials sense liti metàl·lic, es va incrementar espectacularment la seguretat sobre les bateries que utilitzaven el liti metall. L’ús d’òxid de liti cobalt va possibilitar que es pogués arribar fàcilment a la producció a escala industrial. Aquest va ser el naixement de l’actual bateria d'ió liti.
Notícies relacionadesEl nord-americà John Bannister Goodenough va contribuir després al desenvolupament d’una bateria d’ions de liti d’estat sòlid que supera les bateries d’ions de liti en densitat energètica, rang de temperatura operativa i seguretat.
L’anunci és el tercer en la ronda d’aquests prestigiosos guardons en la seva edició del 2019, després d’haver-se donat a conèixer el de Medicina i el de Física, dilluns i dimarts, i a l’espera dels de Literatura, Pau i Economia, en els pròxims dies.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?