Les famílies nombroses carreguen contra Madrid per voler atorgar el títol amb dos fills

Consideren que no hi ha recursos per a tothom i que es deixaria desassistits les llars amb més despeses

El 35% afirma que no arriba a final de mes i el 57% de les mares han de deixar de treballar, uns tres anys, per cuidar-se dels nens

actividad-familiar-1

actividad-familiar-1 / (c)MIGUEL LOPEZ MALLACH

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Cecilia Guillermo

En plena campanya de les eleccions generals, Cs va treure aquest dilluns pit per un dels seus plats forts en polítiques socials: estendre el títol de família nombrosa a les que tinguin dos fills, una cosa que pretenen implantar a la Comunitat de Madrid, on governen amb el PP, que també comparteix aquesta mesura. De fet, el conseller de Polítiques Socials, Famílies i Natalitat, Alberto Reyero–que pertany al partit liderat per Albert Rivera–, ha reafirmat aquest cap de setmana la seva intenció de posar en marxa la seva promesa, al llarg de la legislatura, cosa que ha sigut aclamada per membres del seu partit a les xarxes socials. Si bé, les actuals famílies nombroses, és a dir, aquelles que tenen més de tres fills, no comparteixen una mesura que qualifiquen de«calaix desastre».

Així, el president de la Federació Espanyola de Famílies Nombroses(FEFN), Benito Zuazu, recorda que els recursos són limitats, que les despeses i dificultats de les llars amb més de tres fills són més grans i que no és adequat «crear falses esperances» i proposar «cafè per a tothom». Així mateix, rebutja que s’equiparin les famílies monoparentals a les nombroses perquè, segons la seva opinió, les primeres requereixen una llei i ajuts específics, «ja que per exemple no és el mateix el consum d’aigua d’una família amb quatre fills que el d’una llar amb dos integrants». La promesa del conseller madrileny és, no obstant, la de crear un títol específic per a les monoparentals. «Cal pensar solucions diferents per a cadascuna de les famílies», al·lega.

«Pur populisme»

En línia amb la federació estatal, el director del’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya, Raúl Sánchez, rebutja l’extensió del títol de família nombrosa, que en l’actualitat obtenen les que tenen tres fills o dos però un d’ells amb discapacitat o discapacitat d’un dels pares. Segons el seu parer, la iniciativa de Cs es tracta de «pur populisme que no va a l’arrel del problema: No hi volen destinar més diners, només amplien el concepte i acaben perjudicant els que més ho necessiten». Sánchez defensa que s’aprovi una llei de famílies –una cosa que defensen diversos partits– que les protegeixi i les les englobi totes amb les seves circumstàncies, però no que s’estengui el títol a les llars amb dos fills. Així mateix, rebutja que s’aprovi en una sola comunitat, ja que els beneficis que atorga l’acreditació es poden utilitzar a tot Espanya.

Precisament, la Federació Espanyola va presentar aquest dilluns un estudiestudisobre aquestes llars que conclou que el 67% de les famílies nombroses tenen tres fills. La majoria estan formades per una parella d’uns 40 anys, amb fills en edat escolar. I, tot i que el més normal és que treballin els dos progenitors, tres de cada deu nuclis familiars nombrosos (el 35%) no arriben a final de mes i han de recórrer a estalvis o demanar algun préstec personal. I un altre 39,7% afirma que arriba just per pagar totes les despeses.

Les dificultats en l’ocupació

Notícies relacionades

Així mateix, la investigació demoscòpica efectuada per GAD3 amb 3.100 enquestes assenyala que set de cada deu mares tenen dificultats en el mercat de treball. Així, un 57% de les enquestades assenyala que ha hagut de deixar el seu lloc per cuidar-se dels seus fills (el 26% ha tornat a treballar), davant el 15% dels homes. I la mitjana d’anys fora de l’entorn laboral de les mares és de tres anys davant un any i mig en el cas dels homes.

L’estudi indica, a més, que aquestes famílies valoren molt l’horari com a motiu de satisfacció laboral, per sobre fins i tot del sou. De fet, assenyalen que els ajudaria molt a conciliar tenir flexibilitat horària, jornada intensiva o poder treballar des de casa.