gota freda

El temporal deixa dues víctimes i el temor que el pitjor encara no hagi arribat

Dos germans de 50 i 60 anys van morir dins del seu cotxe a la localitat de Caudete (Albacete)

L'UME es desplega a Oriola i es tem un desbordament del Segura que afecti Alacant i Múrcia

rambla de churra murcia se desborda tras la dana / periodico

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La Depressió Atmosfèrica en Nivells Alts (DANA) va colpejar en la seva segona jornada a la península ibèrica les comarques centrals de la província de València i tota la província d’Alacant i part de Múrcia tot i que la pitjor part ha recaigut a la localitat d’Albacete de Caudete, on s’han registrat dues víctimes mortals. 

Segons va confirmar l’ajuntament del poble, dos germans, de 50 i 60 anys, van aparèixer morts dins del seu cotxe, que estava bolcat i en una zona inundada on els serveis de rescat van tardar més de dues hores a poder accedir.

Però, segons les previsions el pitjor podria estar encara per arribar. Es tem que el Segura pugui desbordar-se per localitats com Oriola, on es va desplegar dijous a la tarda la Unitat Militar d’Emergència pels danys que ja ha patit, però també a la mateixa Múrcia capital. Les prediccions auguraven una nit molt complicada i que el temporal torni a ascendir cap a la província de València.

Alerta Clarià

El desbordament del riu Clarià al seu pas per la localitat valenciana d’Ontinyent a primera hora del matí va ser el primer avís de la complicadíssima jornada que tindrien els serveis d’emergència. Moltes cases de l’humil barri de Cantarería van veure com se’ls negaven les plantes baixes i es va haver de rescatar prop de 40 persones. Els bombers van haver de fer ús de cordes per evitar que el corrent arrossegués els veïns o per treure’ls per un barranc posterior.

Així que va avançar el matí es van multiplicar els talls de carretera i del servei de ferrocarril, inclosa la línia d’ample convencional entre València i Alacant. També els municipis que suspenien les classes i avançaven que tampoc obririen els centres escolars aquest divendres, la qual cosa afectarà centenars de milers d’estudiants. A Múrcia es van haver de suspendre els examens d’accés a la Universitat.

A Moixent van veure com la força de l’aigua arrossegava cotxes i els estimbava i a Aielo de Malferit com es carregava un pont del segle XVI que donava accés a la central elèctrica.

Segons Aemet els registres de pluja van portar a Ontinyent, amb 278 litres per metre quadrat, al seu registre històric més gran, però Avamet (l’associació valenciana de meteorologia) va alertar que en algunes zones de la població van arribar als 343 i en la pròxima Beniarrés a 431. També en diversos municipis de la Vega Baixa, ja a Alacant es van superar els 300 litres.

El temporal es va desplaçar durant la tarda al sud i entre els municipis alacantins més afectats hi va haver Oriola, que es va quedar completament aïllada i on es van produir nombrosos danys i inundacions, inclòs l’hospital. 

Notícies relacionades

Veient el caire dels esdeveniments i davant les peticions dels responsables polítics de la zona, el Govern va enviar l’UME. Més de 200 militars i cent vehicles es van desplegar entre Alacant i Múrcia. 

A més de la pluja, el vent també va causar estralls a Alacant. A Dénia va arrencar el sostre del poliesportiu i un petit tornado va travessar Guardamar del Segura. A la tarda es va registrar una intensa activitat elèctrica a tota la zona i a la nit va arribar amb tots pendents del Segura.