GOTA FREDA

Les pluges remeten a les Balears després de provocar 148 incidents

L'inici del curs escolar ha sigut suspès en centres del nord de Mallorca i de la Comunitat Valenciana

undefined49801023 27 08 2019 un agent camina en una carretera afectada per una190911100357

undefined49801023 27 08 2019 un agent camina en una carretera afectada per una190911100357 / GUARDIA CIVIL

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les fortes pluges registrades aquest dimarts a les Balears van deixar 148 incidents en els quals van actuar els serveis d’emergències del 112, tot i que aquest dimecres l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha canviat l’alerta taronja per precipitacions a groga a Mallorca i Menorca. Les illes d’Eivissa i Formentera segueixen en alerta taronja (situació de risc important) per pluges.

L’Aemet havia activat dimarts a la nit l’alerta roja a Mallorca per pluges torrencials, mentre que Menorca, Eivissa i Formentera van estar en alerta taronja. Són les conseqüències de la DANA (o depressió aïllada en nivells alts), la gota freda que afecta, per segon dia consecutiu, un total d’11 províncies espanyolesamb les seves fortes pluges, baixada de les temperatures i fortes ratxes de vent.

Tot i així, segons l’Aemet, les Balears registraran al llarg del dia d’avui pluges fortes que podran acumular màxim 100 litres per metre quadrat. Ahir la Conselleria d’Educació, Universitat i Investigació va suspendre les classes per a aquest dimecres als centres educatius situats a 19 localitats de la serra de Tramuntana, el nord i el nord-est de Mallorca per les previsions meteorològiques adverses per a les pròximes hores.

Si bé estava previst que aquest dimecres comencés el curs als centres escolars de les Balears no serà així al nord de Mallorca, després de l’activació de l’alerta roja ahir a la nit per part de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Educació i la Direcció General d’Emergències van decidir llavors suspendre les activitats lectives i extraescolars en tots els centres educatius de les següents localitats de Mallorca: Alaró, Estellencs, Puigpunyent, Esporles, Valldemossa, Deià, Bunyola, Sóller, Fornalutx, Escorca, Caimari, Campanet, Pollença, Alcúdia, Artà, Capdepera, Santa Margalida, Mur i sa Pobla.

«Prudència»

La Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears aconsella als altres centres educatius de les Balears «prudència en els desplaçaments i seguir les indicacions dels serveis d’emergència i de l’Aemet». I ja que aquest dia 11 coincideix amb l’inici de curs, recomana que no es programin activitats a l’aire lliure i que s’extremi la precaució.

L’Aemet va activar l’alerta roja, per risc extrem, alnord i nord-est de Mallorca i a la serra de Tramuntana, per precipitació acumulada en 12 hores de 180 l/m², entre les 21.00 hores d’aquest dimarts i les 3.00 de la matinada de dimecres.

Al’interior, llevant i sud de Mallorca, l’alerta és taronja i s’estén al llarg de tot el dimecres, per precipitació acumulada de més de 50 l/m² en una hora i mes de 100 l/m² en 12 hores. També hi ha alerta per tempestes i per ratxes màximes de vent de 100 km/h al nord, nord-est i la serra de Tramuntana.

En el cas de Menorca, d’Eivissa i Formentera, l’alerta és taronja, per precipitació acumulada de més de 50 l/m² en una hora i mes de 100 l/m² en 12 hores, des de les 21.00 hores de dimarts i durant tot el dimecres.

També hi ha alerta taronja a les tres illes per vent, en el cas de Menorca per ratxes màximes de 100 km/h i a les Pitiüses de 90 km/h i tempestes. A més està activadal’alerta groga en tot les Balears per fenòmens costaners.

Comunitat Valenciana

Però també la Comunitat Valenciana es troba en alerta per les pluges. Uns 20.275 alumnes tampoc assistiran aquest dimecres als centres educatius a causa de la suspensió de classes decidida per diversos ajuntaments de les províncies de Castelló i València davant de la DANA.

Notícies relacionades

Segons les dades facilitades a primera hora d’aquest matí per la Conselleria d’Educació, la majoria de les localitats que han cancel·lat l’activitat a les aules es troben a la província de Castelló. En concret, es tracta de Benicàssim, Borriana, Peníscola, Sant Jordi i Vila-real. El balanç és de 18.156 escolars sense classe.

Pel que fa a la província de València, la població d’Alginet ha suspès les classes, amb un total de 2.119 afectats, detallen les mateixes fonts. La DANA ha deixat en les últimes vuit hores a la Comunitat Valenciana precipitacions que han descarregat fins a 23 litres per metre quadrat i vents amb ratxes de vent de 81 quilòmetres per hora, segons ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències, que ha rebut 481 trucades relacionades amb aquesta gota freda.