Trobat un arsenal d'armes de guerra per a la màfia a Màlaga

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil desmantellen l'estructura a Andalusia del grup criminal més perillós d'Holanda

zentauroepp48972100 graf148  malaga  spain   07 07 2019   a handout photo made a190707134250

zentauroepp48972100 graf148 malaga spain 07 07 2019 a handout photo made a190707134250 / SPANISH NATIONAL POLICE HANDOU

2
Es llegeix en minuts
Efe / Málaga

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han localitzat a Màlaga un important arsenal d’armes de guerra que pertany al grup criminal més perillós d’Holanda, desarticulat a l’octubre i que també comptava a Màlaga amb el magatzemmés gran d’Europa de substàncies per elaborar drogues sintètiques.

Es tracta de la segona fase de l’operació Star/Bananero, en què es van confiscar més de sis tones de cocaïna, el mes d’octubre passat, en un polígon industrial de Màlaga i que va comportar la desarticulació total de l’organització criminal holandesa més perillosa assentada a la zona, han informat la Policia i la Guàrdia Civil aquest diumenge.

Ara, les intervencions dutes a terme deriven de l’anàlisi de tota la documentació i dispositius intervinguts als detinguts en la fase inicial, així com del rastreig de tots els llocs que freqüentaven.

L’arsenal va ser localitzat en un garatge llogat per un dels investigats i, entre altres armes, els agents van trobar un fusell AK-47, cinc subfusells d’assalt Skorpion, dues pistoles semiautomàtiques, un revòlver, quatre granades de mà, tres silenciadors i munició abundant, totes amagades en un cotxe, municionades i llestes per usar-les.

35 vehicles intervinguts

Els agents també han intervingut un total de 35 vehicles, la majoria d’alta gamma, en què s’han trobat nombrosos buits i dobles fons practicats amb sofisticats sistemes hidràulics que els feien totalment inapreciables.

Així mateix, van trobar altres substàncies estupefaents que els narcotraficants no van poder comercialitzar a causa de la seva detenció: quatre quilograms de MDMA, 1,2 quilograms de cocaïna, un quilo d’haixix i 20.000 pastilles d’èxtasi.

Prèviament, a l’abril es va localitzar a Màlaga –segons s’ha informat ara– el magatzem més gran d’Europa de substàncies precursores per a l’elaboració de drogues sintètiques, amb milers de quilograms de productes químics amb què s’haguessin pogut produir més de 80 tones de MDMA, 45 tones d’amfetamina i 25 milions de pastilles d’èxtasi.

Vincles internacionals

Hi havia 19.000 litres d’àcid fòrmic, 33.000 de formamida, més de 22 tones de sosa càustica i, d’altra banda, una tona d’APAA i gairebé 6 tones de PMK, un compost bàsic per a l’elaboració de MDMA “que només amb aquesta confiscació ha duplicat xifres d’anteriors a nivell europeu”, segons la Policia i la Guàrdia Civil.

L’organització desarticulada comptava presumptament amb forts vincles internacionals i està considerada la més activa i perillosa dels Països Baixos, on també s’han desmantellat tres grans laboratoris de fabricació de drogues sintètiques.

Aquest grup presumptament s’encarregava tant de distribuir i introduir a Espanya grans quantitats de clorhidrat de cocaïna com de facilitar a altres grups la logística necessària per introduir en ports holandesos, portuguesos i espanyols contenidors carregats amb gran quantitat de droga, que posteriorment es distribuïa per tot el territori nacional i a la resta d’Europa.

En total han sigut detingudes 20 persones, 16 en una primera fase a Espanya i, durant els mesos següents, unes altres dues persones a Holanda, una a Costa Rica i una altra a Àustria a causa d’una Ordre Europea de Detenció i Entrega.

Notícies relacionades

El detingut a Àustria, dimecres passat, era el responsable de l’enviament de les sis tones de cocaïna fins a Espanya. Es tracta d’un ciutadà costa-riqueny amb passaport canadenc la vivenda de Costa Rica del qual va ser registrada.

Els investigadors han remarcat que es tracta del primer cas en què les autoritats policials espanyoles aconsegueixen acreditar a l’origen tota l’operativa de càrrega i trasllat de la droga fins a un port de sortida a l’Amèrica Central, així com les persones involucrades en aquest país, gràcies a l’estreta col·laboració amb les autoritats costa-riquenyes.