Denúncia de l'oenagé

Espanya amenaça Open Arms amb multes de 900.000 € si continua els rescats

Membres de l'oenagé arriben en llanxa a l'Eurocambra contra la política de rescats

video 3523149 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Proactiva Open Arms ha denunciat aquest dimecres que el Govern els "amenaça" amb multes d’entre 300.000 i 900.000 euros si rescaten migrants a la deriva al Mediterrani. Així ho ha afirmat des de l’Eurocambra aquest dimecres Anabel Montes, cap de missió de l’oenagé, lamentant que hagin d’elegir entre "ser còmplices" de les morts al Mediterrani o "pagar una multa". "No podem anar a fer una recerca activa", ha criticat en roda de premsa recordant que "qualsevol barco té l’obligació moral i legal d’assistir embarcacions en perill".

Precisament ahir el ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, amb referència a la presència al Mediterrani central del barco de l’oenagé espanyola Proactiva Open Arms, va afirmar: "Que Espanya els faci tornar o, altrament (òbviament amb bones maneres), ho farem nosaltres".

Les declaracions de Montes s’han produït després que l’oenagé hagi atracat aquest dimarts una de les seves llanxes en un moll al costat de l’Eurocambra, a Estrasburg, en una acció de protesta per reclamar la UE "que posi fi a la criminalització" de les oenagés de rescat al mar i garanteixi "vies segures".

Mesures "urgents"

L’acció, amb un petit recorregut pel Rin, arriba després que Itàlia detingués fa uns dies la capitana del ‘Sea Watch 3’, Carola Rackete, pel rescat de 40 migrants al Mediterrani. L’organització denuncia que durant el 2019 almenys 597 persones han mort en aquest mar i reclama el nou Parlament Europeu i la futura Comissió que es necessiten mesurats "urgents" de recerca i rescat al Mediterrani.

Notícies relacionades

L’arribada de la llanxa d’Open Arms coincideix amb la sessió constitutiva de l’Eurocambra aquesta setmana. A la seva arribada al moll, els membres de l’organització han baixat de la barca, on també els acompanyava l’eurodiputat de Podem Miguel Urbán.

Una vegada a terra, els ha rebut un grup d’eurodiputats, entre els quals es trobava Ernest Urtasun (Catalunya en Comú) i Diana Riba (ERC) .