El 65% dels atacs homòfobs a Catalunya no es denuncien

Ho afirma l'Observatori contra l'Homofòbia, que l'any passat va constatar 113 actes de discriminació al col·lectiu

L'oenagé demana més esforços a la Generalitat i els Mossos per combatre la "infradenúncia"

undefined3145327 madrid 02 07 2005    manifestacion del orgullo gay en madrid190605161633

undefined3145327 madrid 02 07 2005 manifestacion del orgullo gay en madrid190605161633 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Només el 47% dels atacs de discriminació contra les persones homosexuals, transexuals i bisexuals acaben amb algun tipus de denúncia, ja sigui penal o administrativa. És el que ha denunciat avui l’Observatori Contra la Homofòbia, en roda de premsa, després de constatar que l’any passat es van registrar 113 atacs discriminatoris en aquest col·lectiu. Són dades similars a l’any anterior tot i que asseguren que aquest 2019 estan detectant un "important repunt". 

Les agressions físiques, verbals, les amenaces i l’assetjament reportades per aquest organisme van ser el principal acte de discriminació, suposant el 41% del total de fets. Un 8% de persones van patir el "dret d’admissió", és a dir, no els van deixar entrar en un local per la seva orientació sexual. També un 8% d’afectats van patir discriminació al treball, i un 7% van patir l’odi cap al seu col·lectiu a través d’internet i les xarxes socials.

Per col·lectius, qui més el nota, o qui més van denunciar aquestes agressions verbals i físiques a l’entitat, són els homes homosexuals. Mentre que les persones transsexuals són les principals víctimes del dret d’admissió i la discriminació laboral. Vuit de cada deu de cada actes de discriminació es produeixen a la província de Barcelona. 

Notícies relacionades

No obstant, a l’observatori mostren certa preocupació amb les primeres dades que es veuen aquest any. Si en tot l’any passat van detectar 27 actes discriminatoris a la ciutat de Barcelona, aquest 2019 ja n’han superat la trentena. La majoria, actes violents a prop de locals d’oci durant les nits del cap de setmana. "Estem diagnosticant un patró molt concret, homes joves que agredeixen persones LGTBI els divendres a la nit", ha explicat el president de l’entitat, Eugeni Rodríguez. El responsable ha tornat a demanar que es creï una taula de treball amb Mossos i Síndic, a més de les administracions, per intentar resoldre el problema. Una solució, un telèfon whatsapp de recolzament. Una altra, que els Mossos siguin més sensibles i puguin admetre les denúncies al centre LGTBI de Barcelona. 

"Necessitem eines eficaces, properes i còmplices per combatre la infradenúncia", ha assenyalat Rodríguez, que ha constatat que només 13 casos van arribar a l’àmbit penal. Si bé és cert que els casos de discriminació laboral, de dret d’admissió o d’insults i vexacions no poden ser emparats amb el codi penal, la Generalitat té el deure de multar-los per la via administrativa aplicant la Llei Catalana contra l’Homofòbia. "El problema és que fa 4 anys que es va aprovar la llei i el reglament que defineixi les sancions continua sense existir", ha criticat Rodríguez. Segons l’Observatori Contra la Homofòbia, el Govern només va multar 9 casos, quan ells en van rebre més de cent.