tribunal d'apel·lació

Aturada la desconnexió del pacient en estat vegetatiu després d'una inesperada ordre judicial

El tribunal d'apel·lació de París al qual van acudir els pares de Vincent Lambert demana respectar la pròrroga sol·licitada per un comitè de l'ONU

fcasals48013274 files  a file handout photo taken in september 2013 by the p190505142325

fcasals48013274 files a file handout photo taken in september 2013 by the p190505142325

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La justícia francesa ha fet un tomb al dramàtic serial que protagonitza la família de Vincent Lambert, el pacient en estat vegetatiu des del 2008 a qui els metges van deixar d’alimentar i hidratar artificialment dilluns. Hores després que s’iniciés la desconnexió, el tribunal d’apel·lació de París va ordenar de forma sorprenent reiniciar el tractament.

Els pares de Lambert, catòlics tradicionalistes i oposats enèrgicament a desendollar el seu fill de les màquines que el mantenen amb vida, havien presentat un recurs d’urgència al tribunal, que ha obligat l’Estat francès a reprendre el tractament. El seu argument és que s’ha de respectar el dictamen emès el 3 de maig pel Comitè Internacional de les Nacions Unides de drets de les persones amb minusvalidesa, que va sol·licitar mantenir Lambert amb vida mentre s’analitzava el fons de l’assumpte. Una decisió no vinculant que, segons la ministra francesa de Sanitat, Agnès Buzyn, el Govern no tindria en compte.

L’eutanàsia no és legal a França, però la llei Claeys-Leonetti, que regula el final de la vida, estableix que se li pot retirar el tractament a un pacient en casos d’"obstinació no raonable". Els exàmens mèdics han sigut concloents sobre la irreversibilitat de les lesions de Lambert, provocades per un greu accident de trànsit.

En virtut d’aquest principi legal, el doctor Vicent Sanchez, cap de la unitat de cures pal·liatives de l’hospital universitari de Reims, on és ingressat Lambert, va prendre la decisió de desconnectar-lo el 9 d’abril del 2018, amb el consentiment de la seva dona i tutora legal, Rachel.

El Consell d’Estat –la màxima jurisdicció administrativa francesa– i el Tribunal Europeu de Drets Humans van ratificar la decisió mèdica, exhaurint pràcticament la via legal que tenia la família de Lambert oposada a la desconnexió.

Però el tribunal de París dona al cas un gir imprevist i obre un espinós debat jurídic perquè el tribunal d’apel·lació de París ha donat caràcter obligatori a la convenció internacional de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat quan uns dies abans un jutge administratiu només ho considerava una recomanació que l’Estat francès no havia de seguir necessàriament. D’altra banda, l’opinió del Tribunal Europeu de Drets Humans xoca amb la del comitè de les Nacions Unides.

Sadisme pur

Els advocats dels pares –que reclamen el trasllat del seu fill a una unitat especialitzada– han constatat el matí d’aquest dimarts que aVincent Lambert se l’ha tornat a alimentar i hidratar i que el procés de sedació s’ha interromput.

“Tenim el plaer d’anunciar-los que el doctor Sanchez ha tornat a posar en marxa l’alimentació i hidratació de Vincent Lambert i que s’ha aturat la sedació contínua”, ha proclamat Jean Paillot davant de la premsa a la sortida de l’hospital Sebastópol de Reims.

Viviane Lambert, la mare, ha parlatd’“una gran victòria”, mentre que el seu nebot François, partidari de desendollar el seu oncle, ha denunciat un acte de “sadisme pur”.

Notícies relacionades

El Vaticà també s’ha pronunciat per reclamar “solucions eficaces per protegir la vida” de Vincent Lambert. Aquest dilluns, el president Emmanuel Macron, a qui els pares de Lambert havien demanat intervenir per aturar el procés de sedació, va remarcar que no li corresponia suspendre una decisió mèdica conforme a les lleis franceses.

No és la primera vegada que es fa marxa enrere a la desconnexió de Lambert. Ja va passar el maig del 2013 per ordre del tribunal administratiu de Châlons en Champagne, a la regió de les Ardenes. Llavors, l’argument que va recolzar la decisió judicial es va basar en el fet que els pares no havien sigut avisats que al seu fill se li retiraria el tractament.

Temes:

França