Col·lectiu vulnerable

La Generalitat preveu duplicar places per als 'menes' en un mes

Afers Socials estudia habilitar 2.500 places per acollir menors migrants abans de l'estiu

El Govern ha tingut en compte oportunitats laborals i educatives per fer la previsió

rjulve46783706 31 1 2019   sabadell   piso de menores tutelados en sabadell190205141945

rjulve46783706 31 1 2019 sabadell piso de menores tutelados en sabadell190205141945 / Anna Mas Talens

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat vol duplicar el nombre de places ja existents per acollir els menors migrants que arribin a Catalunya –i en particular a la ciutat de Barcelona– en les pròximes setmanes. És una planificació que està desenvolupant des de principis d’any a la qual ha tingut accés aquest diari, i que no és definitiva, sinó que es va aplicant en funció dels nens que acabin arribant. "Després de l’emergència, volem plantejar aquests recursos pensant en el que necessitin i facilitant la seva integració", ha explicat la secretària d’Infància de la Generalitat, Georgina Oliva. Fonts socials tenen cert temor de no poder cobrar a temps aquests recursos, després dels impagaments que estan acumulant amb l’administració.

Al gener, la Conselleria d’Afers Socials va anunciar que posava remei a la crisi dels menors migrants amb una Estratègia Catalana d’Acollida. En el seu moment, el tercer sector va lamentar que no s’hagués pactat un calendari ni tampoc una partida econòmica. Al febrer, els responsables de la DGAIA (direcció general d’Atenció a la Infància) van planificar com i on s’acollirà els menors que recalin a Catalunya, si es compleixen les previsions de 5.500 arribades de menors migrants. Molts, arriben a Barcelona. Aquest diari ha tingut accés als plans del Govern. La intenció és obrir 2.545 places per a adolescents immigrants fins al juny. A l’abril hi havia 2.480 places d’aquesta tipologia, aquest pla implica un augment del 202% en gairebé dos mesos.

Per tipologia d’espais, el 37% d’aquestes places seran en centres de Primera Acollida i Atenció Integral. Uns equipaments on, teòricament, els joves estan poques setmanes fins que van a un espai més adequat a les seves característiques. Un 10% restant, 250 places, s’han pensat per a ‘joves vulnerables’. Un recurs per a aquells nois immigrants que, sense cap familiar referent, al complir els 18 anys tinguin més problemes per aconseguir la seva integració, especialment per problemes idiomàtics. 

Tot i que la novetat principal, com ja apuntava l’estratègia catalana, són els pisos d’inserció per a l’autonomia adulta. Suposen el 40% de les noves places i la meitat, 450 al juny i 1.030 per al desembre, són per a nois que hagin complert els 18 anys i on podran quedar-se fins a tres anys. “Això permetrà que els nois estiguin en recursos més adequats, i no estiguin més temps del que haurien d’estar en la primera acollida”, explica la secretària.

Triplicar les places fins a finals d’any

El pic més important d’arribades s’espera que sigui a l’estiu i els mesos posteriors, quan el Govern calcula que haurà d’acollir el 70% del total de nens que migrin fins a Catalunya. És per això que aquest calendari també preveu tornar a incorporar 4.160 places més entre el juliol i el desembre. Un augment també espectacular que triplicaria el sistema d’acollida pensat per a aquests nens i adolescents. 

Facilitar l’arrelament

Aquestes places estarien distribuïdes per tot el territori català, segons confirma la secretària. La diferència, fins ara, és que s’ha estudiat al detall la correcta ubicació, tenint en compte els plans de noves oportunitats del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), opcions laborals, educatives i xarxes d’associacions que els puguin ajudar. “Abans, els nois podien passar per tres comarques diferents en els recursos d’acollida, ara la idea és que no es moguin del seu territori, així facilitem el seu arrelament i la seva integració i podem equilibrar els territoris d’acollida”, assegura Georgina Oliva. La idea, doncs, és que aquests recursos estiguin en nuclis pròxims als que ja existeixen en l’actualitat, especialment els pisos per a majors d’edat, però no el mateix municipi per no saturar recursos.  

El març i l’abril ja es va comunicar aquest pla als municipis afectats i a les entitats socials. Una forma de treball que difereix de l’emergència i la urgència amb l qual es va haver d’organitzar l’any passat, i que va ser vastament criticada. "Hi ha hagut un molt bon feedback", assegura Oliva. Alguns centres ja han començat a obrir aquest març, altres entitats esperen les arribades que es produeixin al juny. 

Por d’impagaments

Qui ha d’obrir aquests centres és el tercer sector, les entitats que, sense ànim de lucre consorcien serveis públics l’administració. Totes les places d’acollida de menors migrants obertes en els últims dos anys s’han fet aplicant aquest model, bàsicament per la rapidesa burocràtica que suposa davant de la urgència de les arribades.

Notícies relacionades

De moment la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència deu al voltant de 40 milions d’euros a aquestes entitats socials. "Les factures segueixen el seu curs però encara no hem cobrat el 2019", confirmen fonts de la patronal del tercer sector, La Confederació. El sector ha hagut de retardar despeses, i espera poder cobrar a temps per recollir el guant i obrir aquestes places. I més encara tenint en compte que tot això s’haurà de finançar amb pressupostos prorrogats. El Govern afirma que finançarà el servei amb els fons de contingència, i que està tramitant totes les factures per pagar com més aviat millor. 

"Està en risc el model que hem creat", assegura una entitat social que ajuda els joves. I és que els centres d’emergència i primera acollida dels menors immigrants no es poden inscriure encara a la cartera de serveis socials. Ho confirma la secretària. El motiu: s’ha de fer un estudi d’impacte de la prova pilot i una anàlisi posterior. "No és immediat", assegura Oliva. La Confederació tem que aquests centres tinguin més problemes per cobrar el servei que presten a l’Administració, i més tenint en compte el nou sistema d’acreditacions que està aplicant el Govern.