PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

La condemna a Benítez activa l'expedient d'Educació als Maristes

Josep Bargalló reitera que els inspectors de la Conselleria revisaran les 47 denúncies existents contra docents de l'orde

La sentència contra el professor d'educació física estableix "un precedent" perquè és la més dura contra un professor a Catalunya

zentauroepp47512045 benitez barbero190429090508

zentauroepp47512045 benitez barbero190429090508 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J. G. Albalat

El Govern de la Generalitat demana temps per analitzar la sentència contra el pederasta Joaquim Benítez. La condemna estableix un“precedent”per la duresa contra el professor d’educació física –21 anys i 9 mesos de presóper abusar sexualment de quatre alumnes– i per la indemnització que rebran les víctimes, que en total puja a120.000 euros. A la Conselleria d’Educació no li consta una resolució tan severa contra cap altre docent acusat de pederàstia a Catalunya.

El tribunal ha sigut contundent amb Benítez. Amb els Maristes, la germandat propietària de l’escola deSants-Les Cortsen què el professor va cometre els delictes, no ho ha sigut en absolut. Però alguna cosa sí que ha deixat per escrit en algun paràgraf. Per això, el conseller Josep Bargalló insisteix que vol que els serveis jurídics valorin amb deteniment el contingut del text, que diu que els Maristes van ser “imprudents” amb Benítez i afirma que existeixen “sospites” però no “certeses” sobre el seu encobriment, abans de resoldre si tenen motius per sancionar l’orde religiós o no. D’entrada, la sentència "no justifica que se’ls retiri el concert econòmic", ha avançat.

Mentre els advocats de la Conselleria miren a contrallum el paper de la sentència, Bargalló ha anunciat que l’esperat infantament judicial de la condemna contra Benítez sí que desbloqueja a la fi l’expedient intern del 'cas Maristes’. Els inspectors de la Generalitat ja tenen llum verda per investigar el paper de l’orde religiós en la gestió de tots els abusos que s’han comès al si de les seves escoles i no únicament dels quatre jutjats a l’Audiència de Barcelona. “Resolta la via judicial, reobrirem l’expedient. A nosaltres sí ens correspon revisar com els Maristes van actuar en tots els casos [prescrits o no]", ha remarcat.

Atendre els ignorats

El règim de prescripció del Codi Penal ha provocat que la justícia espanyola s’hagi pronunciat exclusivament sobre quatre de les 17 denúncies que es van presentar contra Benítez. I el que és pitjor: ha impedit igualment que es jutgés la resta de docents acusats per exalumnes. Hi ha47 denúnciespolicials que acusen17 docentsper abusos sexuals comesos entre el1962 i el 2018en centres deBarcelona, Badalona i Mataró.

Notícies relacionades

Bargalló va prometre que la inspecció que durà a terme la conselleria, tal com va avançar EL PERIÓDICO, tindrà en compte totes aquestes demandes i haurà d’analitzar a fons “la responsabilitat de tots els implicats”. Alguns dels professors sospitosos han mort i cap continua en actiu en l’actualitat. Això impedeix que la Generalitat pugui actuar contra aquests professors. No obstant, analitzar els abusos sí que hauria de servir perquè l’Administració Pública s’interessi per com els Maristes –de la mateixa forma que Jesuïtes o Claretians– van encobrir durant dècades els casos de pederàstia que es produïen als seus centres. La investigació periodística d’aquest diari continua trobant nombrosos testimonis i indicis que demostren l’encobriment sistemàtic que va dur a terme en el passat aquesta institució religiosa.

Bargalló ha animat tots els alumnes, i exalumnes, que en el passat van patir abusos sexuals al si d’escoles catalanes –religioses o laiques–, a posar-se en contacte amb Educació. El Govern, segons el conseller, buscarà la manera de reparar-les.