Els hàbits de consum alimentari

Els catalans consumeixen menys pa, carn i peix

L'envelliment causa un augment del consum de fruita, verdures i sucs

Un estudi revela que la despesa en menjar disminueix tot i el final de la crisi

zentauroepp47771812 bon preu190415183903

zentauroepp47771812 bon preu190415183903 / JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Els catalans consumeixen ara menys pa, carn, peix i oli, però ingereixen més fruites, verdures, cafè i sucre, segons l’estudi realitzat per l’Observatori Bonpreu i Esclat del Consum Alimentari a Catalunya, que compara la cistella de la compra de l’any 2017 amb la del 2016, i també analitza el període de la recuperació econòmica (2013-2017) després de l’última gran crisi.

“Segur que la disminució en el consum de carn i pa té a veure amb l’envelliment de les llars, on ara es tendeix a comprar productes més frescos i saludables”, explica Joan Oliver, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de l’estudi, qui també creu que «hi ha una recuperació de la dieta mediterrània”.

 Entre els aliments que el 2017 es van consumir menys que l’any anterior destaquen, en ordre de major a menor, el pa i els cereals (disminueixen el 8%), olis i greixos (5,6%), carn (3,4%) i peix (3,2%). No obstant, la fruita augmenta un 4,4%, i cafè, te i begudes no alcohòliques, el 6%. La venda de verdures, llegums i tubercles creix un 1,4%.

Més menjar preparat

El creixement més gran l’experimenta l’apartat d’altres productes (plats preparats, espècies, aliments per a nadons i productes dietètics), que pugen un significatiu 6,7%. “En aquest punt s’ha de destacar que previsiblement una part de la pèrdua del consum de carn queda derivada a l’epígraf dels plats preparats. És a dir, mentre baixa la compra de carn, augmenta la dels plats preparats que tenen com a matèria primera aquest producte”, recull l’estudi de Bonpreu-Esclat.

La disminució important del consum de peix, un 3,2% el 2017, no és tan significativa si s’analitza l’evolució entre els anys 2013 i 2017, ja que en aquest període de recuperació econòmica, és a dir, en quatre anys, puja un 3,9%. “Per contra, es confirma la tendència a la baixa en aquests quatre anys a la llet, el formatge i els ous, que aquell any van caure l’1,4%, i acumulen en els últims quatre anys un descens del 4,2%”.

Més béns de consum

Una altra curiositat destacada pel professor Oliver és que, malgrat que la despesa a les llars catalanes va augmentar l’any passat el 4,1%, la compra d’aliments, en el seu conjunt, va disminuir l’1,2%. Durant la crisi van ser els productes no alimentaris els que menys es van comprar. No obstant, ara la tendència s’està invertint: es compra menys menjar que béns de consum.

Notícies relacionades

En la presentació d’aquest estudi de la cistella de la compra a Catalunya, Pere Anglada, director financer de Bon Preu, va explicar que la venda d’aliments per internet no ha desplaçat la presencial al supermercat. “El consumidor vol tenir totes les opcions. Un dia li pot anar bé comprar amb l’ordinador i un altre, anar a la botiga. Vol poder triar”, va explicar.

Anglada va aportar unes dades sorprenents: el país del món on més es compra menjar per internet és Corea del Sud (30% del total), mentre que a Europa el país on més s’hi compra és el Regne Unit (8%), molt lluny d’Espanya, on la venda de menjar online