Estudi de la revista mèdica 'The Lancet'

La mala alimentació, relacionada amb una de cada cinc morts al món

Almenys 11 milions de defuncions el 2017 es van relacionar amb la dieta

e2913a80-853f-40e6-9958-0a7bcf61671c-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Almenys 11 milions de morts al món el 2017 es van relacionar amb una mala alimentació, amb un alt consum de sucre, sal i carn processada, fet que va contribuir que les persones desenvolupessin malalties de cor, càncer i diabetis, segons un estudi global publicat dimecres passat.

La investigació, publicada a la revista mèdica 'The Lancet', ha determinat que entre els 195 països estudiats la proporció més alta de morts relacionades amb la dieta  va ser a l’Uzbekistan, mentre que la més baixa a Israel. Els Estats Units estan en el lloc 43, la Xina en el 140 i l’Índia en el 118.

El consum d’aliments més saludables, com ara fruita seca i llavors, llet i grans sencers de mitjana va ser força baix, amb molta ingesta de begudes ensucrades, carn processada i sal, factors que han portat que una de cada cinc morts el 2017 estiguessin relacionades amb una mala dieta.

Tendències alimentàries

L’estudi ‘Càrrega Global de Malaltia’ ha estudiat tendències des del 1990 fins al 2017 sobre el consum de 15 factors dietaris. Chris Murray, director de l’Institut d’Avaluació i Mètriques de Salut (IHME) de la Universitat de Washington, que ha dirigit l’estudi, ha assenyalat que les troballes demostren el que molts havien suposat fa anys.

"La mala alimentació és responsable de més morts que qualsevol altre factor de risc al món", ha afirmat Murray. "La nostra avaluació suggereix que els factors de risc dietari principals són un alt consum de sodi, o una baixa ingesta d’aliments saludables com ara grans sencers, fruita seca i llavors i vegetals", ha afegit.

L’estudi ha trobat que les persones amb prou feines mengen un 12% de la quantitat recomanada de fruita seca i llavors –un consum mitjà de 3 grams al dia en comparació amb els 21 grams recomanats– i que bevien 10 vegades més la quantitat recomanada de begudes ensucrades.

Notícies relacionades

Les dietes altes en sucre, sal i greixos dolents són reconeguts factors de risc per a les malalties cardíaques, els vessaments, la diabetis i molts tipus de càncer.

En un desglossament de les morts vinculades a la dieta, l’estudi demostra que dels 11 milions del 2017, gairebé 10 milions van ser per malalties cardiovasculars, unes 913.000 per càncer, i gairebé 339.000 per diabetis tipus 2.