Una iniciativa pionera a Europa

Un telèfon gratuït alleuja les víctimes dels accidents de trànsit

El 900 100 628, que funciona tots els dies de l'any, ha atès ja més de 2.000 persones

zentauroepp42971935 accidente de trfico190103122221

zentauroepp42971935 accidente de trfico190103122221 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

"El meu marit va morir en un accident. Jo em sentia molt enfonsada i la meva família també. Per això no podia acudir a ells. Al Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT) em van escoltar i em van ajudar", explica la Lourdes Martínez, una de les 2.380 persones que des del 2012 han marcat el telèfon gratuït 900 100 628 després de patir l’impacte d’un greu accident de trànsit.

El nombre d’assistències en aquests set anys no és elevat si es compara amb els 2.000 accidents amb morts o ferits greus que es registren anualment en les carreteres. Per això ara el Servei Català de Trànsit (SCT) està renovant la pàgina web i informant de l’existència d’aquest servei gratuït en molts dels seus missatges.

Tots els dies de l’any

El SIAVT és pioner a Espanya i a la resta d’Europa. "Va néixer per la necessitat que van plantejar les associacions de víctimes de trànsit el 2012 perquè s’ajudés a aquestes persones", explica Anna Pintó, responsable de Planificació de Seguretat Viària del SCT. El contacte es realitza a través del telèfon 900 100 268, on un equip de quatre professionals atén tots els dies de l’any, de nou del matí a vuit de la tarda, les persones que han tingut un accident directament, perquè anaven en un vehicle sinistrat, i també els seus familiars, que moltes vegades es veuen incapaços de superar una mort o de saber com ajudar una persona amb discapacitat.

"Nosaltres facilitem orientació, informació i l’ajuda inicial. Des de consultes en l’àmbit jurídic fins a explicar com han d’adaptar un habitatge o en quins centres es realitza rehabilitació", explica Cristina Arto, psicòloga del SIAVT, que atén les consultes des d’un centre de trucades del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), que va guanyar el concurs per fer-se càrrec d’aquest servei.

"La majoria de les persones que ens truquen se senten indefenses. Nosaltres els ajudem a encaixar les peces de tot el que es trenca després d’un accident sempre inesperat. De vegades fins i tot ens desplacem per poder oferir aquesta ajuda en persona", afegeix Arto, per a qui els casos més complexos són "els dels pares que han perdut els seus fills".

Culpabilitat

"Una de les coses que més veiem quan mor una persona en un accident és que els seus familiars se senten culpables perquè tenen coses pendents, perquè aquell dia no li van fer un petó, perquè no li van dir que agafés un taxi... És la culpabilitat per no haver pogut evitar-ho", diu Arto.

Notícies relacionades

La informació sobre el SIAVT arriba a les víctimes directes o col·laterals, sobretot a través dels Mossos d’Esquadra que els faciliten un fullet. I també a través de les diverses associacions de víctimes i dels ambulatoris i altres centres de salut.

Després d’haver rebut una nota de 8,02 sobre 9 dels usuaris, el SCT està renovant ara la pàgina web per divulgar millor el SIAVT. I de la seva experiència ja s’estan canviant coses. Ara s’envien psicòlegs a atendre i alleujar víctimes greus, i també quan cal informar algú que la persona que més estima acaba de morir en un accident.