Mesures per a l'aprofitament del menjar

El Parlament es planteja obligar els restaurants a facilitar que el client s'emporti el menjar sobrant

La proposició del PSC proposa diverses mesures per frenar el malbaratament alimentari

rescuedinnerfruta

rescuedinnerfruta / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

1
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El Parlament de Catalunya ha donat aquesta setmana llum verda a tramitar una proposició de llei presentada pel grup PSC-Units per reduir el malbaratament d’aliments, que implicaria l’Administració i tots els agents de la cadena alimentària. La norma dona facilitats als clients perquè es puguin emportar el menjar sobrant d’un restaurant.

El text planteja la creació d’un pla català de lluita contra el malbaratament alimentari, que entre altres mesures obligui els restaurants a facilitar que els clients es puguin emportar el menjar no consumit, prohibir als establiments comercials de més de 400 metres quadrats que tirin aliments que hagin superat la data de consum preferent i que els concursos públics de serveis que gestionen aliments incloguin clàusules contra el malbaratament.

Premis i càstigs

La proposta legal inclou premis i càstigs. Per exemple, proposa infraccions i sancions de fins a 50.000 euros i preveu a més incentius fiscals per la donació d’aliments a entitats socials.

Notícies relacionades

El diputat del PSC Raúl Moreno va explicar en el debat al Parlament, el passat dijous, que, segons la Comissió Europea, Espanya ocupa el setè lloc quant a malbaratament d’aliments. Va afegir que a Catalunya cada català malgasta 35 quilos de menjar a l’any, i que són les famílies les que més malgasten, per sobre dels restaurants.

Pioners a Espanya

Moreno va destacar que un dels objectius de la llei és també promoure un canvi de comportament en la societat catalana per posar de relleu els aliments. I va afegir que alguns països, com França, la Gran Bretanya i Itàlia, ja disposen d’una normativa en aquesta matèria. Va ressaltar que Catalunya pot ser pionera a Espanya amb l’aprovació d’aquesta llei que proposa el seu grup, una llei que ha de ser un "objectiu de país".