MENORS D'EDAT

El Síndic de Greuges investiga els presumptes abusos sexuals de monjos de Montserrat

Demana informació al Govern, l'abadia de Montserrat i la Conferència Episcopal Tarraconense

De moment, ja són cinc els casos denunciats en ell si del monestir

zentauroepp46736310 montserrat190127201816

zentauroepp46736310 montserrat190127201816

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació arran delspresumptes abusos sexuals comesos en menors d’edat al presumptes abusos sexualsmonestir de Montserrat i altres establiments eclesiàstics.

En un comunicat d’aquest dimecres, ha afirmat que la institució de l’Església catòlica, "a causa que presta serveis d’atenció als nens i té persones al seu càrrec per fer aquesta tasca, ha d’assumir un compromís ferm en la lluita contra l’abús sexual infantil".

Per això, "instarà les autoritats eclesiàstiques a dur a terme actuacions de prevenció, detecció, formació de professionals i denúncia, entre d’altres, que comportin una implicació" en aquest assumpte.

En la investigació, Ribó s’adreçarà al Govern de la Generalitat, la Conferència Episcopal Tarraconense i l’abadia de Montserrat, per demanar-los informació sobre els casos que han sortit a la llum recentment i promoure la protecció efectiva de nens i adolescents davant de l’abús sexual en tots els àmbits.

Gran sofriment

El Síndic ha recordat que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels nens, que reconeix el seu dret a ser protegits de violències com aquestes, estableix l’obligació dels Estats de prendre les mesures necessàries per impedir "la inducció i la coacció a un nen perquè participi en qualsevol activitat sexual il·legal".

Ha recordat que la violència en general, i l’abús sexual en concret, infringeix un gran sofriment al menor amb efectes greument perjudicials per al seu desenvolupament, fins i tot en la vida adulta.

En un informe sobre l’abús sexual infantil del 2016, Ribó va reclamar una actuació transversal delspoders públics, i va remarcar que "no hi ha un coneixement prou precís sobre la prevalença real de la victimització sexual infantil".

Notícies relacionades

També va constatar que la lluita contra l’abús sexual ha d’implicar no només les administracions competents en l’àmbit de la infància, sinó totes les institucions i entitats públiques i privades amb funcions relacionades, tot i que considera que hi ha una "percepció insuficient" del fet que es tracta d’un assumpte que els concerneix a totes.

Als tres casos d’abusos sexuals a Montserrat de què ja van informar EL PERIÓDICO CATALUNYA i el diari 'Ara', se n’hi sumen dos més destapats per 'La Vanguardia' i Rac1: el d’un home que va ser abusat a començaments dels 70 i el d’un altre l’any 1985, tots dos pel frare Andreu Soler. Així, ja són cinc els presumptes casos d’abusos sexuals denunciats a Montserrat.