RESPOSTA DE L'ABADIA

Montserrat trasllada les dues noves denúncies d'abús a la seva comissió d'investigació

El monestir expressa la seva "condemna" a qualsevol cas d'abús i la seva "solidaritat amb les víctimes"

b14dbe13-7219-405b-a55d-46685fb22304-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, traslladarà a la comissió de transparència que va crear la setmana passada la comunitat benedictina totes les informacions "que pugui reunir" sobre les informacions que han donat compte de dues noves presumptes víctimes d’abusos sexuals per part del monjo Andreu Soler, perquè les inclogui en les conclusions que elaborarà i després de les quals l’abadia "prendrà les decisions que es considerin oportunes".

El portaveu del monestir, el pare Bernat Juliol, ha explicat que el monestir "no tenia cap coneixement" dels dos últimes casos revelats en les últimes 48 hores per EL PERIÓDICO i el diari 'Ara' i prèviament no s’havia produït "cap denúncia sobre això". 

"El monestir col·laborarà sempre amb la comissió i farà tot el possible perquè es conegui la veritat", ha assegurat Juliol, que ha tornat a expressar la "més absoluta condemna" del monestir a qualsevol tipus d’abusos a menors, la seva "solidaritat amb les víctimes" i el seu "compromís en favor de la veritat".

Juliol ha recordat que la setmana passada van obrir l’adreça electrònica transparencia.montserrat@gmail.com perquè "qualsevol persona o mitjà de comunicació puguin aportar la informació que tinguin", que serà analitzada per la comissió independent, tot i que ha puntualitzat que "per prudència i per respecte a la comissió" no faran públics "en aquest moment" els debats que mantinguin ni les denúncies que arribin per correu electrònic.

La comissió independent creada per investigar els casos de presumptes abusos comesos per monjos de Montserrat està formada per l’advocada i diputada de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona Cristina Vallejo; el metge i exconseller Xavier Pomés; la psicòloga Begoña Elizalde; i el mateix Bernat Juliol, aquest últim amb veu però sense vot en la comissió.

Un home de 63 anys. J. R. Martínez, ha revelat avui a EL PERIÓDICO que el 1971, quan era un adolescent, va patir abusos sexuals per part del monjo Andreu Soler, que va morir el 2008 després d’estar quaranta anys al capdavant del grup escoltista del monestir.

Notícies relacionades

Amb aquest són tres els homes que asseguren haver sigut víctimes del monjo quan eren adolescents, després que la passada setmana revelés el seu cas Miguel Hurtado, un psiquiatre resident a Londres que afirma que el clergue va abusar d’ell quan formava part del moviment escolta de Montserrat.

El diari 'Ara' va donar a conèixer ahir un segon cas, el de Ricard Zamora, que en l’actualitat té 55 anys i que assegura que el 1997 o el 1998, quan tenia 15 o 16 anys, el religiós es va ficar al seu llit i li va fer tocaments als genitals.