POLÈMICA EN L'ATENCIÓ A LA INFÀNCIA

Un exdirector de la DGAIA va avalar adjudicacions a tres fundacions afins

Ricard Calvo va firmar alguns contractes i va donar el vistiplau als informes tècnics d'altres

Els serveis dels quals es van beneficiar les entitats ascendeixen, almenys, gairebé a sis milions d'euros

zentauroepp39092023 ricard calvo170629215239

zentauroepp39092023 ricard calvo170629215239

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Barcelona, l’Oficina Antifrau de Catalunya, la Generalitat i la Sindicatura de Comptes estan o han estat investigant la gestió deRicard Calvoal capdavant de la Direcció General de la Infància i Adolescència (DGAIA), càrrec que va ocupar des del gener del 2016 fins a l’agost del 2017, quan va dimitir en plena polèmica per la seva actuació. Abans del seu cessament va participar, de forma directa o donant el vistiplau als informes tècnics, en adjudicacions a lesfundacions Fasi, Resilis i Gentis, en les quals havia exercit responsabilitats o càrrecs, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO. Aquestes tres entitats estan vinculades a la Fundació Plataforma Educativa, de la qual Calvo va ser gerent, segons el seu currículum oficial. 

Després de l’anàlisi d’una vintena d’expedients administratius, aquest diari ha pogut comprovar que Calvo, que també va deixar el seu lloc com aregidor d’ERC a l’Ajuntament de Girona, va donar el vistiplau des del seu càrrec de la DGAIA a la valoració de les propostes per cobrir determinats serveis presentades per Fasi, Resilis i Gentis. Alguns d’aquests contractes, els de menys quantia, van ser firmats directament per ell, com és el cas de Gentis. En total, aquestes entitats es van beneficiar d’adjudicacions, segons aquests expedients, de gairebé sis milions d’euros. Alguns contractes ascendeixen a més d’un milió. Aquest diari ha intentat infructuosament localitzar l’exresponsable d’infància de la Generalitat. 

La diputada del PSCBeatriz Silva, que va recopilar els expedients administratius, ha assegurat que el seu partit també ha constatat “irregularitats”, alhora que ha denunciat que la Generalitat va tardar mesos a donar-li la documentació. Abans d’aconseguir-la, ha explicat, va haver d’anar personalment a la Conselleria d’Afers Socials per poder revisar un a un els contractes.   

Els contractes

La Conselleria d’Afers Socials i Famílies va adjudicar entre, almenys, juny del 2016 i juliol del 2017, durant l’època de Calvo, serveis relacionats amb la infància a Fasi, Resilis i Gentis. Depenent de la quantitat, els contractes eren firmats per la llavors consellera Dolors Bassa, pel que era secretari d’aquest departament o per Calvo, com a director general de la DGAIA. Els treballs encarregats eren diversos, des de la gestió d’una residència per a menors desemparats o en situació de risc, fins al diagnòstic de nens o atenció psicològica. En alguns concursos es va presentar només la fundació en la qual havia treballat, com Fasi, i, per tant se li adjudicava el servei.  

Bassa va negar al seu dia que Calvo estigués en la mesa de contractació i que la seva firma figurés en alguna adjudicació i va afirmar que els contractes del 2016 eren simples pròrrogues. Els expedients administratius ho contradiuen, en el sentit que l’exresponsable de la DGAIA sí que donava el vistiplau a la valoració de les ofertes i efectuava contractacions de serveis per import menor, com Gentis.

Un mes abans d’abandonar el càrrec, al juliol, diversos grups polítics van demanar el cessament de Calvo, després de l’acusació realitzada contra ell pel sindicat CGT per “adjudicar i afavorir” amb contractes per valor de 98 milions d’euros a fundacions amb què havia estat relacionat abans de ser director general, xifra que la consellera Dolors Bassa va negar al seu dia. Aquesta xifra, segons l’esmentada organització sindical, representava el 80% del total de concursos públics. El mateix sindicat va censurar la "falta d’ètica" de Calvo després del seu cessament, al tornar "a una de les fundacions que havia rebut adjudicacions de la DGAIA mentre ell n’era director general". 

Denúncia davant d’Antifrau

Els llavors diputats de la CUPGabriela Serra i Benet Salellasvan presentar una denúncia a l’Oficina Antifrau de Catalunya contra Calvo. La investigació encara continua oberta, tot i que una part va anar a parar el Jutjat d’Instrucció número 24 de Barcelona, que tramita també un procés judicial per la seva gestió en la DGAIA. La denúncia de la CUP precisava que Calvo ha sigut directiu “d’una fundació de l’àmbit sobre el qual es troba prenent decisions”. En concret, els anticapitalistes apunten que ha tingut càrrecs a Resilis, que depèn un 100% de Plataforma Educativa, en aquesta última fundació i en altres del seu entorn.

El jutjat, per la seva banda, estaria seguint el rastre de pagaments amb fons públics i per sobre del mercat de lloguers de vivendes per a menors tutelats. Aquests diners presumptament van anar a parar a empreses immobiliàries participades per Fasi, una de les fundacions en la qual hauria estat Calvo. Fonts judicials han assegurat a aquest diari que el procés judicial està en marxa, tot i que encara no ha sigut citat a declarar com a investigat l’exdirector de la DGAIA. La jutge va requerir informació a algunes de les empreses implicades i està pendent de rebre les dades sol·licitades.

Afers Socials i Justícia

La Conselleria d’Afers Socials també va obrir el juliol del 2017 una investigació interna per aclarir si Calvo havia incorregut en algun tipus d’incompatibilitat després de cessar com a director general de la DGAIA i davant de les notícies que havia tornat a Plataforma Educativa o a fundacions del seu entorn. L’article 7 de la llei 13/2005 de règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs de la Generalitat assenyala que “...durant els dos anys següents al cessament en el càrrec per a l’exercici dels quals han sigut nomenats, elegits o designats no poden desenvolupar activitats privades relacionades amb els expedients en la resolució dels quals hagi intervingut directament en l’exercici de l’alt càrrec”.

Notícies relacionades

El secretari general del departament va remetre una carta a Calvo el gener del 2018, no només mostrant la seva “preocupació” per aquesta possible incompatibilitat, sinó també perquè l’ex alt càrrec aclarís la seva situació professional a Plataforma Educativa. L’exdirector general de la DGAIA va contestar que no tenia “relació contractual, ni de prestació de serveis” amb aquesta i que l’organització on treballava “no té cap contracte amb l’Administració pública”. Aquest diari ha trucat a la seu de Plataforma Educativa de Girona i han explicat que normalment és en aquesta dependència al matí. 

El Protectorat de Fundacions, dependent de la Conselleria de Justícia, també té obert encara un expedient d’informació prèvia sobre la fundació FASI i la gestió dels fons públics que ha rebut. Fonts d’aquest departament han assegurat que no té competència per investigar les presumptes irregularitats en les adjudicacions, ja que és un tema contractual. Justícia només pot rastrejar si la destinació dels diners van ser gestionats degudament, entre altres aspectes.

Temes:

DGAIA Catalunya