INFORME DE L'ÒRGAN FISCALITZADOR

La Sindicatura de Comptes detecta irregularitats a la DGAIA

El dictamen afirma que es van introduir criteris no previstos per calcular subvencions

Un menor.

Un menor.

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Sindicatura de Comptes ha detectat una sèrie d’irregularitats en les subvencions i prestacions que va concedir la DGAIA durant l’any 2016, quan Ricard Calvo dirigia aquest organisme. Introduir criteris no previstos o contraris a la base de la convocatòria per calcular ajuts, “debilitats” en el control de les subvencions i carències en la comprovació dels serveis a extutelats són algunes de les anomalies recollides al seu informe.

El dictamen ressalta entre les irregularitats que “el càlcul de les quantitats atorgades a les entitats beneficiàries de les subvencions en règim de concurrència va introduir criteris que no estaven previstos o eren contraris als previstos en les bases de la convocatòria”. Un d’ells, per exemple, era el manteniment del servei prestat l’any anterior.

En algun cas, segons l’organisme fiscalitzador, es van aplicar criteris de càlcul que no eren directament proporcionals a la puntuació obtinguda després de la valoració de les sol·licituds, contràriament al que exigien les bases de la convocatòria. En l’anàlisi dels documents de càlcul que justificaven els imports dels diners atorgats a les entitats, la Sindicatura ha trobat “errors que posen de manifest debilitats en els circuits interns”, en concret en 14 accions subvencionades desenvolupades per vuit entitats.

Les despeses més significatives imputades en els comptes justificatius de les activitats subvencionades són les corresponents a retribucions de personal adscrit al desenvolupament de la tasca. En aquest sentit, l’informe destaca que els circuits de “control de la despesa de personal” imputat al servei finançat “presenten debilitats”. Assenyala que s’han trobat percentatges de dedicació de treballadors que no concorden, i justificants acreditatius de les despeses imputades a projectes que han rebut ajuda pública que van ser presentats per les entitats beneficiàries fora de termini.

Ajuts directes incomplets

La Sindicatura també recull que, el 2016, la DGAIA va concedir dues subvencions directes per un total de 36.000 euros en les quals la documentació aportada no va incloure la memòria explicativa del compliment de l’activitat finançada i en un dels dos casos tampoc la liquidació definitiva de l’activitat.

Quant a les prestacions per a menors d’edat en situació de risc, el dictamen afirma que s’ha trobat que els expedients de concessió d’aquests ajuts no inclouen els preceptius informes semestrals de seguiment del compromís socioeducatiu.  

Notícies relacionades

Sobre les prestacions per a joves extutelats, la fiscalització ha posat de manifest "carències en la comprovació del compliment del requisit d’ingressos de l’activitat laboral per ser beneficiari de la prestació o de la residència legal efectiva a Catalunya". D’altra banda, en set dels 15 expedients analitzats no hi ha constància de la revisió periòdica dels criteris d’avaluació d’objectius i activitats previstes en el pla individual" subscrit pel jove, o bé aquesta valoració es va realitzar amb una periodicitat superior a què s’establia.

Per tot això, la Sindicatura recomana a la Conselleria d’Afers Socials, de la qual depèn la DGAIA, que aprovi instruments i criteris interns per valorar les subvencions, que controli si es realitzen les activitats que perceben ajuda pública i el compliment de la finalitat dels fons atorgats, així com que es valori la situació de necessitat dels beneficiaris i la possibilitat de fer auditories per verificar el compliment contractual en el cas de la gestió dels joves extutelats.

Temes:

DGAIA