PORTA GIRATÒRIA EN AFERS SOCIALS

L'exdirector d'Infància fitxa per la fundació a la qual va assignar contractes milionaris

Calvo torna després de dimitir a l'entitat a què Afers Socials va donar adjudicacions milionàries quan ell dirigia la DGAIA

El sindicat CGT denuncia un cas de "porta giratòria" i la "dubtosa legalitat" del lloc de treball

zentauroepp39092023 ricard calvo170629215239

zentauroepp39092023 ricard calvo170629215239

3
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

Ricard Calvo, que va dimitir l’agost passat com a director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), ha trigat només tres mesos a incorporar-se a la fundació Plataforma Educativa, a la qual havia estat vinculat laboralment abans d’incorporar-se a la Generalitat. Calvo va abandonar el càrrec a l’Administració i també el de regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Girona, després de ser qüestionat pel sector social de la Confederació General del Treball (CGT).

El sindicat el va denunciar per «adjudicar i afavorir» el conglomerat d’empreses de Plataforma Educativa, en què figuren les fundacions privades Resilis i Acció Social Infància (FASI), amb contractes per valor de més de 100 milions d’euros per gestionar centres de menors de Catalunya durant els pròxims vuit anys. Aquesta xifra representa, segons la CGT, el 80% del total dels concursos públics. Aquesta qüestionada gestió va arribar fins al Parlament de Catalunya, en què almenys tres grups polítics i dos sindicats van reclamar la dimissió de Calvo.

"Falta d'ètica"

El sindicat CGT va censurar ahir aquest nou cas de «portes giratòries» i també «la falta d’ètica i moral de Calvo per tornar a una empresa fundació que va rebre adjudicacions de la DGAIA mentre ell n’era director general». L’ex alt càrrec havia sigut tresorer de Plataforma Educativa i també responsable tècnic de projectes a FASI. Calvo estava en excedència en aquesta última entitat.

Els treballadors de la Plataforma Educativa van conèixer el fitxatge de Calvo a través d’un correu electrònic en què se’ls informava que «des del 15 de novembre s’incorpora a les oficines centrals i s’ocuparà de la direcció tècnica del grup d’entitats». Aquest diari va intentar ahir, sense èxit, i tant per telèfon com per correu electrònic, conèixer la versió de l’exdirector general. No obstant, a la centraleta de l’entitat van confirmar la seva incorporació a la plataforma.

L’article 7 de la llei 13/2005 del règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs al servei de la Generalitat assenyala que «…durant els dos anys següents al cessament en el càrrec per a l’exercici del qual han sigut nomenats, elegits o designats no poden desenvolupar activitats privades relacionades amb els expedients en la resolució dels quals hagin intervingut directament en l’exercici de l’alt càrrec…». El sindicat CGT ha qüestionat «la dubtosa legalitat del nou lloc de treball», però de forma especial la «falta d’ètica».

Adjudicació firmada

L’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies Dolors Bassa va negar rotundament al seu dia que Calvo estigués «a la mesa de contractació» i també que la seva firma figurés en alguna adjudicació. No obstant, en l’última comissió parlamentària d’Infància, la representant de Ciutadans Laura Vílchez va esgrimir, en presència de Bassa, el document d’una adjudicació a FASI amb la rúbrica de l’exresponsable de la DGAIA. Vílchez va tornar a corroborar ahir l’existència d’aquest contracte, així com «l’eliminació» al seu dia dels contractes qüestionats de la web de contractació pública.

Notícies relacionades

El juny passat, quan s’intensificava la tempesta política pels contractes de la DGAIA, la llavors consellera d’Afers Socials no va dubtar a posar la mà al foc per Calvo, company de partit a ERC. Fins i tot va arribar a afirmar que el seu departament «va buscar el millor professional per ocupar el càrrec». Un mes després d’haver emès aquesta contundent sentència, Bassa va anunciar que s’havia obert un expedient informatiu «per saber quin és el destí dels recursos públics».

Alerta de la CUP

La CUP ja havia alertat Bassa d’«aquest possible conflicte d’interessos», però degut a la falta de resposta, va portar el cas a l’Oficina Antifrau que, segons l’exdiputada Gabriela Serra, encara no ha emès el seu veredicte «a causa de la dissolució del Parlament de Catalunya». Calvo hauria d’haver comparegut a la Cambra catalana el mes de juliol passat per aclarir la seva gestió, però poques hores abans va comunicar que no podria anar-hi a causa d’una inoportuna malaltia.