Un any d'inhabilitació professional

Condemnat un porter de discoteca de Barcelona per vetar l'entrada a una transsexual

Els fets van ocórrer el 2017 en un local del passeig Marítim

zentauroepp43484893 barcelona 25 05 2018 ciutat de la justicia fotografia albert180920083708

zentauroepp43484893 barcelona 25 05 2018 ciutat de la justicia fotografia albert180920083708 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jutge de Barcelona ha condemnat un porter de discoteca a un any d’inhabilitació professional i a pagar una indemnització de 350 euros per danys morals per prohibir l’entrada al local a una dona transsexual perquè el seu aspecte femení no coincidia amb el seu document d’identitat d’home.

La sentència, dictada pel titular del jutjat Penal número 27 de Barcelona i a què ha tingut accés Efe, considera provat que l’únic motiu pel qual el controlador va denegar l’entrada a la dona va ser perquè era transsexual, malgrat que aquest va al·legar durant el judici que va sospitar que es tractava d’un lladre.

Els fets van ocórrer sobre l’una de la matinada del 16 d’abril del 2017 quan la dona va acudir a l’entrada de la discoteca, situada al passeig Marítim de Barcelona, i el controlador de la porta li va demanar el document d’identitat.

Al mostrar-l’hi, el porter, que treballava per a una empresa subcontractada per la discoteca, li va dir, segons consta en la sentència, que no podia accedir al local ja que “m’estàs donant un carnet de noi i ets una noia”.

La dona transsexual va protestar per la denegació i va adduir que ho considerava il·legal, abans que arribés el seu marit, qui també va protestar i el porter li va contestar: “no coincideix l’aspecte de dona amb el nom del NIE”.

Denúncia a comissaria

El cònjuge de la dona transsexual va sol·licitar llavors un full de reclamacions, que la discoteca li va facilitar, i després va acudir a una comissaria dels Mossos per denunciar els fets.

El jutge considera “enterament provat” que el motiu de denegació d’entrada va ser perquè la dona era transsexual i no coincidia el seu aspecte amb el seu NIE a nom de noi i defensa que “és contrari al sentit comú que un controlador d’accés denegui sense més ni més l’accés a un local públic sense donar cap explicació al destinatari”, com inicialment va al·legar el porter.

Així, el jutge resol que està “acreditat que la raó subjectiva de la denegació d’accés va ser únicament la discordança entre el cervell de dona que es feia veure (tant en el seu aspecte com a la seva roba) amb el nom masculí que constava al seu document oficial d’identitat”.

Mal moral

Per això, el jutge imposa al porter una pena d’un any d’inhabilitació especial per a l’exercici de professió, ofici, indústria o comerç i inhabilitació especial per a professió o ofici educatius, en l’àmbit docent, esportiu i de temps lliure com a autor d’un delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques previst a l’article 512 del Codi Penal.

La sentència, que pot ser recorreguda, també li imposa el pagament d’una indemnització de 350 euros en concepte de reparació pel mal moral causat, amb responsabilitat civil subsidiària de la discoteca i l’empresa per a la qual treballava el porter, i el pagament de les costes del procés.

La dona transsexual també va denunciar aquests fets al’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OCH), que li va donar atenció psicològica i la va acompanyar en el procés penal.

Notícies relacionades

En declaracions a Efe, el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha valorat molt positivament aquesta sentència “que posa ordre en la gran vulneració dels drets fonamentals que implica que un porter qüestioni la teva identitat sentida”.

Rodríguez també ha destacat “la gran tasca” del fiscal de delictes d’odi de Barcelona, que va demanar la condemna del controlador d’accés.