El cap de setmana millorarà

El fred polar arriba al màxim a tot Espanya

Un total de 13 comunitats autònomes tenen avisos per temperatures gèlides, que puntualment cauran fins a -12ºC

jgarcia36839314 barcelona  11 01 2017 barceloneando fr o un una parada de au170114161035

jgarcia36839314 barcelona 11 01 2017 barceloneando fr o un una parada de au170114161035 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera massa freda d’aire polar de l’hivern a Espanya s’ha agreujat aquesta matinada i arriba al seu màxim fins a les 10.00 hores d’aquest divendres, de manera que fins aleshores 38 províncies repartides en 13 comunitats autònomes tenen avisos per temperatures gèlides que puntualment cauran fins a -12ºC.

Les temperatures han baixat aquest divendres a la matinada a la meitat sud peninsular i l’entorn de la vall de l’Ebre, i l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que baixin durant el dia en bona part de la meitat sud-oest. Llavors, el fred polar arribarà al seu màxim abans que els termòmetres tornin a pujar aquest dissabte.

Les gelades d’aquesta matinada s’han generalitzat a tot l’interior peninsular, excepte a Andalusia occidental, i fins i tot es van produir en zones properes a litorals. Van ser moderades i fins i tot fortes en erms i zones de muntanya de la península. A Catalunya hi ha hagut gelades en bona part del territori, informa el Meteocat.

Segons la predicció de l’Aemet, recollida per Servimedia, els avisos per temperatures gèlides estaran actius fins a les 10.00 hores d’aquest divendres, si bé uns quants, pocs, tornaran a estar-ho a les 21.00 hores

-12º a Guadalajara

L’únic avís taronja (risc important, el segon en una escala de tres nivells) afecta una àrea de Guadalajara (Parameras de Molina), on els termòmetres cauran a -12º fins a les 10.00 hores. La resta dels avisos són grocs (risc, el més baix de l’escala) per temperatures que baixaran a entre -1 i -8º, depenent de les zones. 

En aquesta situació està gran part de l’interior peninsular, amb Castella-la Manxa i la Comunitat de Madrid senceres, així com tot Castella i Lleó, excepte el nord de Burgos i el sud d’Àvila i de Salamanca.

També hi ha avisos grocs en altres províncies de la meitat sud peninsular, com Almeria (vall de l’Almanzora i Los Vélez), Còrdova, Granada (conca del Genil, Guadix i Baza), Huelva (Aracena), Jaén, Sevilla, Múrcia (nord-oest i Altiplà), Alacant (interior) i València (interior sud i litoral nord).

Notícies relacionades

Meteorologia també ha activat avisos per gelades en altres àrees de la meitat nord de la península, com Osca, Terol (Albarrasí, Jiloca, Gúdar i Maestrat), La Rioja i Saragossa (ibèrica), Cantàbria (Liébana i Cantàbria de l’Ebre), Barcelona (Depressió Central i Prepirineu), Girona (Empordà, Pirineu i prelitoral), Lleida (Pirineu i Depressió Central), Navarra (Pirineu i vessant cantàbric), la Corunya (nord-oest), Lugo (sud), Ourense (sud i nord-oest), Pontevedra (Miño) i Astúries (serralada Cantàbrica i Picos de Europa).

De cara al cap de setmana el Meteocat informa d’un ascens de temperatures.

Temes:

Fred