AIRE POLAR

El fred i el vent posen en alerta 31 províncies

Les temperatures poden arribar als 10 graus sota zero

frio europa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Un total de 31 províncies de la Península i les Balears tindran aquest dijous avís de risc (groc) o risc important (taronja) per temperatures mínimes, que podran arribar fins als -10 graus centígrads, per forts vents o per fenòmens costaners, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Les baixes temperatures afectaran 30 províncies. En concret, Guadalajara tindrà risc important, ja que el mercuri podrà arribar fins a -10 graus centígrads. A més, tindran avís groc Orense, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Navarra, Osca, Saragossa, Terol, Lleó, Burgos, Palència, Àvila, Zamora, Segòvia, Sòria, Madrid, Toledo, Conca, Ciudad Real, Albacete, Múrcia, Alacant, València, Girona, Lleida, Barcelona, Almeria, Granada i Jaén. En aquestes províncies les gelades rebaixaran els termòmetres fins als -6 graus centígrads.

Alhora, el vent fort, amb ratxes de fins a 80 quilòmetres per hora, mantindrà aquest dijous amb avís groc Osca, Girona, Lleida i les illes de Mallorca i Menorca.

A més, tindran risc important per fenòmens costaners Girona, on s’espera vent del nord i nord-oest amb força 8, ocasionalment 9, amb onades de 4 a 5 metres; Menorca, per intervals de força 8 de vent del nord i onades de 4 a 6 metres, i Mallorca, on es preveuen onades de 4 a 5 metres.

La situació es deu a l’entrada aquest dimecres a la tarda d’una massa d’aire fred, d’origen polar i que està castigant bona part d’Europa, que provocarà un descens significatiu de les temperatures, tant les màximes com les mínimes, i que provocarà probablement gelades intenses en zones de l’interior peninsular i vent fort al Pirineu, l’Empordà i est de les Balears.

La cota de neu se situarà entre 700 i 900 metres al nord-oest de la Península i baixarà a 300 o 500 metres. A l’alt Ebre i les zones pròximes la cota de neu se situarà entorn els 500 i 600 metres i baixarà a qualsevol cota; al Pirineu nevarà en qualsevol cota i a les Balears a partir de 300 a 500 metres.

Notícies relacionades

Les temperatures experimentaran un descens acusat en general, que serà notable a l’interior del terç est, i les gelades afectaran gairebé tot l’interior peninsular, tot i que les més intenses es trobaran a les zones de muntanya i seran fortes al Pirineu.

Finalment, l’Aemet afegeix que el vent bufarà principalment de component nord, amb caràcter fort o amb intervals forts al Pirineu, baixos i mitjans a l’Ebre, l’Empordà, l’est de les Balears i el litoral gallec.

Temes:

Fred