RÈCORD A TÒQUIO

Una tonyina per a sushi assoleix els 2,7 milions d'euros

La primera subhasta de tonyina a la nova llotja de peix bat els registres de preu

undefined46430544 employees of sushi restaurant chain sushi zanmai cut a 278kg190105084458

undefined46430544 employees of sushi restaurant chain sushi zanmai cut a 278kg190105084458 / KAZUHIRO NOGI

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una tonyina vermella va ser venuda aquest dissabte per un preu rècord de 333,6 milions de iens (2,7 milions de euros/3,1 milions de dòlars) en la tradicional primera subhasta anual celebrada a la llotja de Tòquio.

La subhasta d’avui ha sigut especial perquè a més de saldar-se amb la marca històrica també ha sigut la primera subhasta anual celebrada a les noves instal·lacions de Toyosu després que el popular mercat, la llotja de peix més gran del món, fos traslladat l’any passat des de la seva antiga ubicació a Tsukiji.

El preu de l’exemplar, de 278 quilos (el quilo surt a uns 9.700 euros/11.150 dòlars) i capturat a la costa d’Aomori (nord), és el més elevat pagat per qualsevol tonyina al mercat central d’avituallament de Tòquio des de 1999, data des de la qual hi ha xifres.

És tradicional que en la primera subhasta de l’any s’assoleixin preus extremadament alts a Tòquio (normalment el quilo de tonyina es paga a la llotja toquiota a un màxim de 70-80 euros), i en aquesta ocasió s’esperava un nou rècord al tractar-se de la primera vegada que es fa al nou emplaçament de Toyosu.

També comença a ser tradició que sigui Kiyoshi Kiyomura, amo de la popular cadena de restaurants Sushi zanmai, el que aconsegueixi els exemplars pagant preus de rècord.

RÈCORD DOBLAT

Kiyomura ha sigut el millor postor en set de les vuit primeres subhastes de l’any que s’han celebrat des de 2011 i ell mateix ostentava l’anterior rècord històric (va pagar uns 1,2 milions de euros/1,4 milions de dòlars per una tonyina el 2013), que ha trencat aquest dissabte.

L’empresari, de 66 anys, busca amb aquesta maniobra copar l’atenció mediàtica, ja que considera que és més econòmic i efectiu que contractar una gran campanya publicitària. “No esperava que el preu es disparés tant aquest any”, va dir Kiyomura després de la subhasta.

“Hem sigut capaços de comprar una tonyina excel·lent i espero que els clients puguin disfrutar-la”, va afegir en declaracions que recull l’agència Kyodo.

TRASLLAT DES DE TSUJIKI

El pescador que va capturar l’exemplar, Ryoichi Fujieda, de 64 anys, va comentar també la seva sorpresa, assegurant que quan un mitjancer li va trucar per explicar-li la notícia va pensar al principi que li “ballaven les xifres”.

Fins i tot la governadora de Tòquio, Yuriko Koike, va considerar que el resultat d’aquesta subhasta suposa una “tremenda empenta” per a la nova llotja de Toyosu.

El Govern metropolità de Tòquio va decidir el 2001 traslladar la llotja des de Tsukiji, davant la badia de Tòquio, a Toyosu, una illa artificial situada al mateix estuari. No obstant, el procés va ser tremendament polèmic i es va retardar a causa del descobriment de substàncies tòxiques al terra de Toyosu, que va allotjar originalment una planta de gas i que va haver de ser descontaminat de manera conscienciosa.

Notícies relacionades

El trasllat finalment va aconseguir completar-se 17 anys després, l’octubre del 2018.

Acudir a la subhasta de la tonyina és una de les atraccions turístiques per excel·lència de Tòquio, i el nou mercat estrenarà el 15 de gener una platea per poder veure-la de prop prèvia reserva.