A GIJÓN

Mor un nen ennuegat per un gra de raïm la Nit de Cap d'Any

El raïm és la tercera causa d'ofegament en menors

undefined29692308 uva raim catalanesca una foto detall de com s n els ra ms de190101114237

undefined29692308 uva raim catalanesca una foto detall de com s n els ra ms de190101114237

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nen de 3 anys va morir durant la nit de Cap d’Any a Gijón després d’ennuegar-se amb un gra del tradicional raïm de Cap d’Any al seu domicili, ubicat al barri del Natahoyo, segons han informat fonts municipals.

Després que el petit s’ennuegués amb el raïm, els pares van avisar la Policia Local, que es va desplaçar a la vivenda, al carrer de la Independència. El menor va anar evacuat a l’hospital de Jove, segons les mateixes fonts.

Sense respiració ni pols

El nen va arribar al centre sanitari sense respiració ni pols, per això els intents de reanimació que se li van realitzar van resultar infructuosos.

Diversos estudis mèdics aconsellen que els nens menors de cinc anys no ingereixin grans de raïm sencer pel risc d’ofegament. No obstant, la majoria de la població no és conscient d’aquest perill, adverteixen metges britànics que han estudiat el cas a l’agència científica SINC.

Declaracions de la mare

En declaracions a diversos mitjans de comunicació, la mare del petit, Viviana Bustos, va afirmar que li havia posat el nen en una copa "tres o quatre grans de raïm sense llavors. I prou". La dona, de 39 anys, originària de l’Equador, mare d’un altre noi de 15 anys i veïna de Gijón des de fa 18 anys, va assegurar que al veure que el nen de 3 anys s’ofegava li va posar els dits a la boca i el seu oncle Carlos li va colpejar el pit, però al veure que el nen no reaccionava van cridar immediatament a Emergències.

"Se me n’ha anat la meitat de la meva vida. El seu record ho inunda tot", va lamentar la dona, que diu que està vivint "un malson".

La tercera causa més comuna d’ofegament

Els productes alimentaris estan darrere de més de la meitat de casos d’asfíxia mortal en aquest rang d’edat. El raïm és la tercera causa més comuna en incidents d’ofegament per menjar, després dels frankfurts i els caramels.

Notícies relacionades

Les vies respiratòries dels nens són petites, no tenen totes les dents desenvolupades per mastegar correctament, el seu reflex de deglució encara és immadur i es distreuen fàcilment. Tot això els fa més proclius a ofegar-se. Els nens tenen vies respiratòries petites, dents poc desenvolupades, un reflex de deglució immadur i es distreuen amb facilitat. 

Els grans de raïm solen ser més grans que les seves vies respiratòries. A diferència d’altres objectes petits i durs, com les nous, la seva superfície suau els permet bloquejar per complet les vies i dificulten l’extracció si no es tenen eines especials.