CONSELL DE MINISTRES

El Govern estudiarà endurir la pena per agressió sexual

El Consell de Ministres analitza aquest divendres el dictamen de la comissió de codificació sobre aquests delictes

L'informe és partidari d'eliminar la multa i pujar la pena mínima d'un a tres anys de presó

zentauroepp43262359 valencia 10 5 2018 sociedad  la manada  protesta estudiantes181205092128

zentauroepp43262359 valencia 10 5 2018 sociedad la manada protesta estudiantes181205092128 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Consell de Ministres que aquest divendres se celebrarà a Barcelona tindrà a sobre de la taula un dels assumptes que més expectació desperta des del ressorgir del moviment feminista a Espanya, escenificat amb la gran mobilització que es va viure el 8 de març passat: la reforma de la tipificació dels delictes sexuals al Codi Penal per adequar-la a una perspectiva de gènere del segle XXI.

La Secció Penal de la Comissió de Codificació, ressuscitada per l’exministre de Justícia Rafael Catalá per aturar les protestes que va suscitar la sentència de ‘La manada’sentència de ‘La manada’, proposa a l’Executiu en el seu dictamen que desapareguin els abusos perquè qualsevol atac a la llibertat sexual d’un individu es consideri agressió, com ja va avançar EL PERIÓDICO. D’aquesta forma queda neutralitzada la principal crítica que va suscitar la resolució navarresa que imposava nou anys de presó als cinc acusats: que considerés abús i no violació l’atac patit per una jove durant els San Fermines de 2016.

Entre 3 i 15 anys de presó

En el dictamen dels experts que aquest divendres serà estudiat per l’Executiu de Pedro Sánchez es proposa que en la seva modalitat més greu les agressions es penin amb fins a 15 anys de presó, com passa actualment, però també que els casos més lleus dels fins ara considerats abusos vegin augmentat el seu càstig d’un a tres anys de presó, amb el que la franja a imposar oscil·larà entre els tres i els cinc anys. També volen que desaparegui la possibilitat que es castiguin amb multes.

La proposta dels 28 catedràtics, magistrats, fiscals i advocats que componen la Secció Penal de la Comissió de Codificació, a la qual va caldre incorporar 15 dones després de l’escàndol que va suposar saber que els cridats a revisar els delictes sexuals eren tots homes i la majoria pròxims a l’edat de jubilació, passa perquè hi hagi un únic capítol al Codi Penal relatiu a les agressions sexuals, no els dos actualment existents per diferenciar l’agressió de l’abús, ja que deixaria de tenir sentit si tots els atacs a la llibertat sexual són agressió.

Notícies relacionades

Això suposa també que la comissió, segons les fonts jurídiques consultades per aquest diari, ha optat pel text més innovador dels dos que estudiava, el més apartat de la redacció actual del text punitiu. La modulació de la pena de les agressions sexuals vindrà determinada per dos factors: en què va consistir l’atac i com es va realitzar. Per a això, com sembla lògic, serà determinant si hi va haver o no violència, si es va cometre per un grup o per un individu i si va ser amb o sense penetració.

Amb la reforma que proposen els experts el càstig més lleu previst per al “qual, sense violència o intimidació i sense que existeixi consentiment, realitzés actes que atemptin contra la llibertat o indemnitat sexual d’una altra persona” deixarà de ser castigat amb pena de “presó d’un a tres anys o multa de divuit a 24” per passar a una franja que s’iniciarà just en els tres anys de presó i acabarà en els cinc, i en la qual deixarà de ser possible que la presó sigui substituïda per sanció econòmica.

Reforma de la Lecrim 

El Consell de Ministres d’aquest divendres també estudiarà l’informe preliminar que ha redactat la comissió d’experts que va designar per revisar la llei d’enjudiciament criminal des d’una perspectiva de gènere, segons va informar el Ministeri de Justícia. Al document es mostren els punts més sensibles de la norma per la qual es regeixen els processos penals a Espanya i la proposta de reforma realitzada pel grup que presideix la ministra de Justícia per millorar la protecció de les dones víctimes de delictes.