DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Aquestes són les 6 dones que el masclisme ha enterrat a Catalunya el 2018

Només una de les víctimes havia denunciat la seva parella, sobre qui pesava una ordre d'allunyament

Els Mossos d'Esquadra han recollit una mitjana de 30 denúncies diàries per maltractaments

jcarbo45360575 mujeres asesinadas181124182833

jcarbo45360575 mujeres asesinadas181124182833 / Gerard Vila

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

PatriciaFranciscaMari PazEstelaMaría i Anna. Aquestes són les 6 dones que el masclisme ha enterrat a Catalunya fins al 24 de novembre del 2018, a 24 hores del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Només una d’elles havia denunciat el seu homicida. Cinc de les sis assassinades eren mares. Tres tenien fills menors d’edat, que ara s’han quedat sols. Quatre dels sis assassins van intentar suïcidar-se. En dos dels casos ho van aconseguir. Cada dia els Mossos d’Esquadra recullen una mitjana de 30 denúncies de dones maltractades

El 9 d’abril, en Rolando es va acostar a la Patricia mentre dormia i la va apunyalar. No es va aturar fins que va estar segur que no sobreviuria. Després es va enfonsar ell mateix el ganivet a l’abdomen. El seu fill petit, de 10 anys, va presenciar l’escena i es va tallar provant de treure-li. La Patricia era una veïna de Blanes de 40 anys i origen bolivià. Fa tres anys va trobar feina al restaurant del càmping Blaumar, al costat del riu Tordera, i dues setmanes abans de morir, l’amo li havia proposat fer-se càrrec del negoci. Estava contenta i havia decidit divorciar-se d’en Rolando.

El 18 de juny, en Fermín va agafar pel coll laFrancisca  i la va escanyar. La parella compartia habitació en un pis pastera de Badalona on residien 17 persones més. Era una habitació minúscula amb cuina de la qual no sortia gairebé mai. Guatemalenca de 41 anys, feia un any que era a Espanya i va deixar al seu país d’origen dos fills. Ell es va entregar a la policia municipal minuts després de l’homicidi i va assegurar que ella l’havia atacat amb un ganivet. Els investigadors policials van descartar que es tractés d’una acció d’autodefensa. 

El 6 d’agost, laMari Paz, de 78 anys i veïna de Barcelona, va morir perquè el seu marit, en Pepe, de 82 anys, li va clavar un ganivet al pit. Després, va provar de suïcidar-se. La dona estava malalta i, segons els veïns, ell la va cuidar fins a l’últim dia. L’entorn familiar creu que l’home va actuar d’aquesta manera per desesperació. El fill del matrimoni va trobar a la parella malferida al seu domicili del carrer Escultor Canet, al barri de Sants. 

El 23 d’agost, l’Estela, una dona hondurenya de 35 anys que vivia al barri de Ciutat Meridiana (Barcelona), va ser brutalment atacada amb un ganivet pel seu nòvio, en Didier, amb qui planejava casar-se. Ho havia fet públic a Facebook cinc dies abans: “Per fi ho dic, que sí que t’accepto com a meu (...) per endavant que sí que vull ser la teva esposa per a tota la vida, el meu bonic Didier”. 

El 14 de setembre, en José li va trencar el crani a laMaría utilitzant un bat de beisbol. Després es va suïcidar prenent pastilles. Tenien 71 i 81 anys, respectivament. La María caminava amb un caminador per casa i quan sortia al carrer ho feia sempre en cadira de rodes. Eren veïns del barri de Poble Sec. Tenien tres fills adults. Durant setmanes, les empleades de la cafeteria feminista la Guineu, ubicada al costat del portal de la María, van col·locar espelmes a terra per recordar-la.  

El 6 d’octubre, en Juan Antonio va sorprendrel’Anna  pel carrer juntament amb les seves dues filles. Li va disparar amb una pistola de petit calibre. Un dels trets va ser al cap, per assegurar-se que la mataria. Després la va atropellar amb el cotxe, ferint de gravetat també una de les seves filles. Va acabar la fuga penjant-se. Dies abans havia sigut detingut per amenaçar-la de mort i per prometre-li que cremaria casa seva. L’Anna era cuinera de l’escola de Sant Joan les Fonts (Garrotxa).

Només una denúncia

De totes elles, només l’Anna havia presentat una denúncia contra el seu maltractador. Feia un mes que en Juan Antonio va amenaçar de cremar la seva antiga casa i els Mossos hi van trobar 27 litres de gasolina. La jutge va decretar una ordre d’allunyament, que no va servir de res quan ell va anar contra ella. La resta de dones no havien demanat ajuda a la policia. Tot i que en alguns d’aquests casos, segons Andrea García, la responsable del Grup Central d’Atenció a la Víctima, l’entorn coneixia, o sospitava, que estaven patint maltractaments. En aquesta situació, el sistema no pot protegir-les.

Els Mossos d’Esquadra han recollit aquest any un total de 10.935 denúncies per violència masclista. Gairebé les mateixes que el passat. La immensa majoria d’aquestes demandes es corresponen amb dones. Però surten de forma preocupant 792 menors d’edat, tant perquè han conviscut amb la ira del seu pare, o l’han patit a la seva pròpia carn o tenen una parella que les ha maltractat. 

El germen de les xarxes socials 

La cap Andrea García demana a la societat catalana que truqui al 112 cada vegada que existeixi el menor temor de què una amiga, una veïna, una companya de feina... està sent víctima de la violència masclista. I en el cas dels joves, en especial els menors d’edat, el consell és fer atenció a les xarxes socials. Perquè al telèfon mòbil pot detectar-se el maltractament en fase embrionària. 

Notícies relacionades

Existeixen cinc tipus diferents de control sobre els quals criden l’atenció els Mossos respecte als menors.“D’amistats, perquè ell decideix amb qui pots o no anar; de roba, perquè ell decideix què pots o no vestir; de sexe, perquè ell decideix quan es mantenen les relacions íntimes; de lleure, perquè ell decideix quines activitats pots o no fer, i de comunicacions, perquè ell revisa les teves converses privades”, enumera García.

Les dones maltractades poden trucar de forma gratuïta el 016 per demanar auxili, un número que no apareix a la factura telefònica. 

Onze dones sota protecció les 24 hores

<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px;">A Catalunya, actualment hi ha <strong>107 dones sota protecció policial dels Mossos</strong>. Onze compten amb seguiment durant les gairebé 24 hores dissenyat pels antiavalots ARRO. D’altra banda, els jutges han interposat el <strong>braçalet d’allunyament</strong> a una quarantena de maltractadors. Aquesta mesura, que controla telemàticament que un marit respecta l’ordre judicial d’allunyament, també obliga la víctima a utilitzar sempre un dispositiu amb què rebota el senyal electrònic.  </span>