DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

L'habitació tancada de la Francisca, la víctima més anònima del 2018

Originària de Guatemala, vivia al costat de Fermín, el seu assassí, en una habitació llogada dins d'un pis pastera de Badalona

El 17 de juny, la parella es va emborratxar i va acabar embardissada en una discussió que va acabar amb l'estrangulació de la dona

cmontanyes46001315 crimen181123215922

cmontanyes46001315 crimen181123215922 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

LaFrancisca(Guatemala, 1977) és la més anònima deles sis dones que han mort assassinades per les seves parelles aquest 2018 a Catalunya. El poc que se sap de la seva vida també ho ha explicat el mateix home que l’hi va treure, elFermín. Que sigui una desconeguda per a Badalona, la ciutat on residia, es deu al fet que només trepitjava el carrer en companyia del seu nòvio. Quan el Fermín treballava, ella gairebé sempre es quedava tancada a l’habitació que havien llogat al barri de la Salut.

Al Fermín, gelós, no li agradava la idea que Francisca tingués una feina. Ell sí que la tenia, en la construcció, i fins que no va convèncer el seu cap que la contractés per netejar, ella es passava les hores arreglant aquesta habitació, un espai insignificant que feia de dormitori i de cuina i que ni tan sols tenia televisió. La porta podia tancar-se amb clau perquè el propietari xinès del pis havia convertit cada cambra en un domicili il·legal que omplia d’immigrants. A més del Fermín i de la Francisca, en aquell entresol del número 17 del carrer de Solsona hi vivien una quinzena de persones. 

Nit de borratxera 

El diumenge 17 de juny, la Francisca i la Fermín van comprar moltes llaunes de cervesa. I se les van beure pràcticament totes. Van mantenir relacions sexuals. I a mitjanit, es van embolicar en una discussió –que no van sentir cap dels seus 17 companys de pis– i van acabar protagonitzant el segon crim masclista de l’any. La que segueix ésla versió que el Fermínva entregar als policies.

El Fermín i la Francisca eren amants a Guatemala. Ella estavacasadai era mare de dos fills. Ell erapare de cinc fillsi s’havia quedat vidu. El febrer del 2017, el Fermín ho va deixar tot i es va traslladar aEspanya. No va tardar a trobar feina i amb el primer sou li va comprar un bitllet d’avió a la Francisca, que va haver de separar-se de la seva família per començar una altra vida amb el seu amant, vuit anys més gran que ella, a l’altre costat de l’Atlàntic. La dona va aterrar a Barcelona el setembre de l’any passat.

Notícies relacionades

Durant el temps que va estar fora, el Fermín va tenir una aventura, de la qual es va assabentar la Francisca. La discussió d’aquell diumenge es va originar, com d’altres, perquè es van enredar parlant de nou sobre aquest episodi d’infidelitat. Segons li explicaria el Fermín a la policia municipal de Badalona poques hores més tard, la Francisca va perdre el nervis i va agafar un ganivet i va provar de clavar-li. El Fermín va reaccionar agafant-la pel coll per defensar-se. Però va estrènyer massa i la va matar sense voler, o això va declarar. A l’adonar-se del que havia fet, va sortir de l’habitació, deixant a terra el seu cos al costat d’un preservatiu utilitzat i un munt de llaunes de cervesa buides, i se’n va anar a la comissaria a confessar.

L’autòpsia que se li va practicar a la Francisca, no obstant, seria clau per desmentir una cosa rellevant del relat de Fermín: no hi va haver autodefensa. El cos de la donano presentava signes de cap forcejament.. I havia mort per asfíxia. Cosa que també significava que havia perdut el coneixement i que, estant ella ja inconscient, en Fermín va continuar escanyant-la fins que la va matar.