FÒRUM SOBRE VIOLÈNCIA MASCLISTA

Les juristes adverteixen que mediatitzar sentències masclistes pot frenar les denúncies

Asseguren que decisions com la del tribunal de la Manada són una «excepció» i que donar-los tanta publicitat desanima a les víctimes

«Acatem les decisions judicials però algunes d'elles no podem respectar-les», defensa la secretària d'Estat d'Igualtat

zentauroepp44756277 barcelona 24 08 2018   minuto de silencio en la pla a de san181123182715

zentauroepp44756277 barcelona 24 08 2018 minuto de silencio en la pla a de san181123182715 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Juristes especialitzades en la violència masclista han coincidit aquest divendres a manifestar que sentències com la del tribunal de la Manada que ha titllat de “maltractament ocasional” una temptativa d’homicidi a una dona són l’“excepció”, tot i que han alertat que donar-los “tanta publicitat”desanima les víctimes a denunciar.

Ha sigut una de les principals conclusions del I Foro Efeminista. Violencia de Género: del silencio a la concienciación social (2003-2018), organitzat per l’agència Efe, que ha reunit representants de tots els agents implicats en aquesta lluita. En la inauguració, la secretària d’Estat d’Igualtat, Soledad Murillo, ha remarcat que “acata però no respecta” aquesta sentència, ja ferma, que ha condemnat a deu mesos de presó un home que va provar d’escanyar la seva dona per considerar-lo “maltractament ocasional”. “Acatem les sentències perquè és la nostra obligació, però no en podem respectar una que està menyspreant en termes de restar valor al que li passa a la víctima”, ha incidit Murillo per censurar que “la víctima continuï sent el focus de la responsabilitat de la seva pròpia defensa”.

Cura amb el focus 

Aquesta resolució és, per la fiscal de Sala Delegada de Violència sobre la Dona, Pilar Martín Nájera, una “excepció”. “L’excepció –ha sostingut– no és la regla general, i donar-li més publicitat contribueix a l’efecte dissuasiu”. Martín Nájera també ha alertat que posar el focus en aquestes sentències envia “un missatge de descoratjament a les víctimes”. Paral·lelament, la fiscal ha volgut recordar que el 95% de les sentències relacionades amb la violència sobre la dona solen comportar “penes fortes i molt altes”. Segons la presidenta de l’Associació de Dones Juristes (Themis), María Ángeles Jaime de Pablo, els tribunals autors d’aquest tipus de decisions les haurien d’explicar a la societat, ja que “ningú entén” que un home que intenti assassinar la seva dona i només pari a l’escoltar els crits dels seus fills surti amb tan sols 10 mesos de presó.

Notícies relacionades

La jutge titular del jutjat número 1 de Violència sobre la Dona de Móstoles (Madrid), Esperanza Fernández, ha reconegut que “de vegades” han d’arxivar casos de violència de gènere sabent que “la dona pateix”, la qual cosa ha atribuït a les lleis processals. “Hi ha vegades que sobresec, l’hi explico a la dona i li dic: ho sento, l’he cregut, però les regles processals són les regles processals”, ha assenyalat la jutge, qui, no obstant, ha animat les víctimes a denunciar les vegades que calgui. 

La comandant de la Guàrdia Civil Alicia Vicente ha anat un pas més enllà i ha fet una crida a l’entorn d’aquestes dones perquè donin la veu d’alarma davant de qualsevol tipus de maltractament o agressió de la qual tinguin coneixement. En aquest sentit, ha incidit que les forces i cossos de seguretat podrien actuar d’ofici en aquestes situacions, però lamentablement no poden fer-ho perquè mai ningú l’hi ha comunicat. A la qual cosa la directora de Fundació Mujeres, Marisa Soleto, ha afegit que la violència masclista és un delicte que té una “dificultat probatòria molt alta”, i en moltes ocasions “s’envia a casa a una persona que dorm amb el seu assassí”.