Estudi de la dieta

Un de cada cinc espanyols no menja carn

Aquesta tendència ha crescut en els últims mesos de manera significativa, segons un estudi

carniceria

carniceria

2
Es llegeix en minuts

Un de cada cinc espanyols (20%) afirma que segueix una dieta vegetariana, vegana, flexitariana o piscitariana, totes caracteritzades per l’exclusió de productes d’origen carni tret dels flexitarians (admeten consumir-ne de manera ocasional), segons revela un informe internacional d’ Ipsos Global Advisor.

L’estudi, titulat 'Noves tendències alimentàries a nivell mundial ¿Han canviat els nostres hàbits alimentaris?' i dut a terme a 28 països d’arreu del món, busca aprofundir en els nous hàbits alimentaris de la població, i l’auge de noves tendències als països analitzats.

Dieta omnívora

D’acord amb els resultats de l’informe, la dieta més comuna seguida pels espanyols ésl’omnívora, seguida pel 75%. Dins d’aquesta majoria, s’observen diferències quant a l’edat: els més grans de 35 anys tendeixen significativament a seguir una dieta omnívora (78%), en comparació amb els menors de 35 anys, amb un 69%, el que significa gairebé 10 punts de diferència.

A banda de l’omnívora, les opcions alimentàries més presents en la població espanyola són: la flexitariana (16%); la vegetariana, en què no hi ha consum de carn però sí d’altres productes d’origen animal com ara ous, lactis i derivats (2%); la vegana, en què no es consumeixen aliments procedents d’animals (1%), i la piscitariana, en què no es menja carn però sí peix (1%).

Aquest 20% de persones que no consumeixen carn de forma habitual situa els espanyols al lloc 17 del rànquing mundial, liderat per l’Índia, on dos terços de la població (66%) segueixen dietes sense carn, seguit del Perú (46%), Turquia (41%), el Brasil (37%) i Malàisia (36%). A nivell europeu, Espanya està per darrere d’alemanys (29%), francesos (27%), suecs (26%), britànics (25%) i belgues (23%), i per davant de polonesos (18%) i italians (18%).

Opcions sense carn, creixement molt significatiu

Tot i que els hàbits alimentaris espanyols són eminentment omnívors, l’informe internacional reflecteix un creixement "molt significatiu" de les opcions sense carn en els últims mesos. El 41% de vegetarians i vegans espanyols diuen que segueixen aquestes dietes des de fa sis mesos o menys, seguits pel 39% de flexitarians i el 33% de piscitarians.

Respecte a l’últim any, el percentatge de vegetarians i vegans espanyols que asseguren que segueixen aquestes opcions alimentàries és del 17%, davant el 13% de flexitarians i el 33% de piscitarians.

A nivell mundial, la distribució dels tipus de dietes és d’omnívors (73%), flexitarians (14%), vegetarians (5%), vegans (3%) i piscitarians (3%). A més, el veganisme, el vegetarianisme i el piscitarianisme són dietes noves per a molts dels que les segueixen.

Notícies relacionades

Prop de dos cinquens (43%) dels vegetarians a nivell mundial acumulen fent aquesta dieta menys de 6 mesos, seguits pel 41% dels piscitarians, pel 31% dels flexitarians i el 30% dels vegans. Referent a l’últim any, el 19% dels vegans segueix aquesta dieta des de fa un any, seguits pel 18% dels piscitarians, el 17% dels vegetarians i el 16% dels flexitarianos.