El reglament necessari per recuperar la sanitat universal, en suspens

El Govern no aprovarà les instruccions administratives fins que el decret s'aprovi com a projecte de llei

La ministra demana a les autonomies que no excloguin ningú i els afectats que no paguin les factures

zentauroepp45902948 madrid 15 11 2018  pol tica   pleno del congreso  la ministr181115104248

zentauroepp45902948 madrid 15 11 2018 pol tica pleno del congreso la ministr181115104248 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La sanitat universal, una de les primeres mesures impulsades pel Govern de Pedro Sánchez, és una realitat sobre el paper però no en alguns centres de salut. Segons han denunciat 300 organitzacions socials –agrupades a la Xarxa de Denúncia i Resistència Reder–, malgrat l'aprovació del reial decret destinat a derogar la normativa del PP que el 2012 va expulsar del sistema sanitari elsimmigrants sense papers, encara es donen casosd'exclusions  i de persones que són ateses en els centres sanitaris però després reben la factura perquè paguin l'atenció rebuda. El motiu: no s'ha aprovat el reglament que desenvolupa el decret i que ha de guiar les comunitats autònomes sobre els procediments administratius necessaris per recuperar la universalitat. 

El problema és que l'esmentat protocol no s'aprovarà fins que el decret acabi la seva tramitació com a projecte de llei en el Congrés, segons va confirmar aquest dijous la ministra, María Luisa Carcedo. Mentrestant, per evitar els "errors" detectats, el seu departament ha donat "instruccions" a les autonomies perquè apliquin una normativa que ja està plenament en vigor, encara que s'estigui tramitant com a projecte de llei. "Quan finalitzi la tramitació parlamentària, publicarem el reglament matisant bé els procediments per recuperar la sanitat", va explicar Carcedo.

"Que no paguin"

L'inconvenient és que l'aprovació d'una llei sol demorar-se mesos en el Congrés i mentrestant pot ser que continuïn les exclusions. Davant d'això, la ministra va demanar a les persones que indegudament rebin una factura sanitària per part de les administracions corresponents que "no paguin" l'import. 

Notícies relacionades

Aquesta solució no satisfà les entitats socials integrades a Reder. Així, Elena Polentinos, portaveu de la Societat de Medicina de Família SemFYC, considera "positiu" que el Ministeri doni instruccions a les autonomies sobre això, però es mostra prudent fins a conèixer el contingut concret de l'ordre i si aquesta té poder executiu. Mentre que Eva Aguilera, responsable d'incidència política de Metges del Món, opina que és "desconcertant" que el Ministeri, després d'impulsar la recuperació de la sanitat universal, "no acabi de rematar la jugada".

El PP es queda sol en el seu rebuig

Enmig d'aquesta situació, el Congrés va frenar aquest dijous l'intent del PP que els immigrants irregulars tornin a quedar-se sense cobertura. El partit conservador va presentar una esmena a la totalitat al decret d'universalització que va ser tombada per la resta de partits. Els populars van argumentar que "la barra lliure" que proposa el Govern tornarà a portar la Sanitat "a l'UCI", ja que augmentarà la despesa i l'anomenat turisme sanitari. Si bé, les altres formacions van rebutjar aquesta premissa i van recordar que atendre un malalt estranger a urgències –com proposava el decret del PP del 2012– és més costós que fer-ho en atenció primària.