DADES DEL METEOCAT

L'octubre va batre rècords de pluja a Catalunya des de fa 23 anys

Les quantitats recollides van ser el triple o el quàdruple de les mitjanes mensuals

zentauroepp45641118 barcelona      27 10 2018        barcelona        cambio de 181031121458

zentauroepp45641118 barcelona 27 10 2018 barcelona cambio de 181031121458 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya va viure el mes d’octubre amb més pluges des de fa 23 anys i, a més, un dels més càlids, segons els mesuraments del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) fets públics aquest divendres. Els rècords de pluges els van provocar fins a sis pertorbacions que, a l’arribar al Mediterrani, es van enfortir amb vents humits i càlids del sud-est, la qual cosa va augmentar la quantitat de precipitació. En alguns punts,la quantitat de pluja recollida va ser el triple o fins al quàdrupleque la mitjana habitual. També es van registrarles nevades més primerenquesen els últims 10 anys i forts temporals marítims.

La circulació de vents de l’oest, no obstant, va frenar les invasions d’aire fred procedents del nord, malgrat l’episodi de fred polar de fa una setmana, i també les més càlides d’aire del Sàhara, la qual cosa hauria fet augmentar encara més les temperatures.

Més de 100 litres per metre quadrat

El Meteocat recorda que l’octubre és tradicionalment un dels mesos més plujosos a Catalunya, amb mitjanes per sobre dels100 litres per metre quadraten bona part del territori, sobretot al litoral, al prelitoral i a la meitat nord. La novetat d’aquest any és que a la costa deTarragonai al Prepirineu central s’ha triplicat o quadruplicat la mitjana mensual i que s’han assolit registres molt elevats i molt intensos en diversos dies seguits. A Barcelona ciutat, per exemple, lesmolt abundants pluges del mes d’octubrees van sumar a les que ja havia patit la ciutat l’agost i el setembre, fet que va tornar a provocarinundacions amb màximesde fins a 80 litres per metre quadrat d’aigua al districte de Sants-Montjuïc.

A mitjans de mes, les restes de l’huracà Leslie van provocar un delsepisodis de pluges més abundants i generals dels últims anys, amb més de 200 litres per metre quadrat a Viladrau (Osona) i 100 (la mitjana habitual mensual) un sol dia al prelitoral, Catalunya central i el Pirineu oriental. Aquells dies es van batre també rècords de precipitacions amb màximes de 85,1 litres per metre quadrat a Lladurs (Solsonès) o 60 a Castellnou de Seana (Pla d’Urgell). Una cinquena part de les estacions meteorològiques catalanes van superar els registres de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts i es van mesurar registres considerats torrencials (40 litres per metre quadrat en 30 minuts o més) al Montmell (Baix Penedès) i Tarragona ciutat.

Més de 20.000 llamps

Notícies relacionades

El mar també es va emportar bona part de l’impacte dels llevants, amb importants temporals que han complicat la circulació marítima i la pesca. També al mar es van registrar la majoria dels efectes de les tempestes elèctriques, sobretot les dels dies 9 i 10 d’octubre, quan, segons la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques del DMC es van registrar 20.356 llamps, dels quals només 984 van caure a terra ferma.

Les temperatures, que van caure espectacularment amb l’entrada d’aire fred el dia 28, van tenir repunts de mitjana de gairebé dos graus mensuals (1,8 graus), sobretot a l’Alt Empordà i el Barcelonès.