COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA

Una campanya reclama eliminar el terme 'disminuït' de la Constitució

"Soc sorda, no disminuïda," clama Victoria Bendito, promotora de la iniciativa que ja ha arribat al Congrés

jcarbo20952646 discapacitados181028193042

jcarbo20952646 discapacitados181028193042

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Servimedia

La periodista amb discapacitat auditiva Virginia Bendito acudirà aquest dimecres a la Comissió del Congrés per a les Polítiques Integrals de la Discapacitat, on explicarà per què va impulsar la campanya de ‘Change.org’ per eliminar el terme ‘disminuït’ de la Constitució i defensarà la seva proposta. Aquesta comissió és l’encarregada d’elaborar una redacció alternativa de l’article 49 de la Constitució, que serveixi després de base al canvi constitucional compromès pel Govern.

“Soc sorda, no disminuïda”, explicava en el seu escrit la periodista, que durant més de 20 anys ha cobert informació parlamentària, judicial i social per a l’agència de notícies Servimedia i que ara treballa en el departament de Comunicació d’Ilunion, el grup empresarial de l’ONCE i la seva fundació. Segons la seva opinió, utilitzar disminuït per referir-se a les persones amb discapacitat és «molt negatiu i pejoratiu», i resulta «increïble» que estigui igual 40 anys després de l’aprovació.

Qüestió de coherència

Notícies relacionades

El canvi “obeeix, a més, a una qüestió de coherència”, prossegueix, ja que Espanya “hauria de fer servir la mateixa expressió que recull la Convenció de l’ONU de Drets de les Persones amb Discapacitat, de la qual és signant”. Bendito assenyala a més que aquesta reforma només requereix el recolzament de tres cinquenes parts de cada cambra legislativa, segons estableix l’article 167 de la Constitució, per la qual cosa té altes probabilitats de tirar endavant.

Al costat de Bendito, compareixerà en la Comissió el secretari general del Consell General de l’ONCE, Rafael de Lorenzo. La setmana anterior van intervenir el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Luis Cayo Pérez, i la directora del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals (CEPC), Yolanda Gómez, tots per tal d’assessorar ses senyories sobre els canvis que s’haurien d’introduir a l’esmentat article 49 de la Constitució.