congrés a barcelona

L'organisme que regula els dominis d'internet alerta sobre el risc de fractura de la xarxa

Les mesures preses per alguns països sobre seguretat, notícies falses o protecció de dades són una de les amenaces

zentauroepp45563428 icann goran marby foto bertran181022121438

zentauroepp45563428 icann goran marby foto bertran181022121438

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Les interferències dels governs i les portes tancades sobre les xarxes corren el risc de fragmentar internet i deixar de connectar la població mundial de forma global, ha afirmat Cherine Chalaby, president de la Corporació d’Internet per a l’Assignació de Noms i Números (ICANN, en les seves sigles en anglès), en la primera reunió quel’organisme que regula les adreces d’Internet fa a Barcelona. 

La 63a trobada de l’ICANN, que celebra també el 20è aniversari de l’entitat i que coorganitza Red.es, ha començat aquest dilluns amb una crida a la unitat de la xarxa, centrada en un únic sistema de dominis comú i interoperable, i a les temptacions dels governs de posar límits a la lliure expressió d’idees i la tradicional governança per consens.

“Els governs han posat sempre diverses excuses per voler controlar internet, des de la seguretat, les notícies falses, la protecció de dades o l’economia, i volen sempre tenir una opció fins i tot tècnica sobre els registradors de dominis. I això no ha passat només a la Xina, Síria o Turquia”, apunta Amadeu Abril, professor de l’ESADE i l’únic català que ha sigut membre del govern de l’ICANN.

Les circumstàncies econòmiques i empresarials tampoc hi han ajudat. Abans hi havia molts proveïdors d’internet a cada país i ara han quedat gairebé només les telecos. I quan algú vol, posem per cas, fer un referèndum i hi ha presses per impedir-ho, arriben a demanar coses que un registrador de dominis o un proveïdor d’internet no pot fer ni tècnicament ni legalment. No és un magnífic moment per a la llibertat d’expressió ni d’informació”, afegeix Abril.

Més de 2.000 assistents

L’advertència de Chalaby anava també dirigida a la reunió de representants del congrés de l’ICANN, amb més de 2.000 assistents, que compta també amb una reunió de representants governamentals, que se celebra només cada dos anys. El representant d’Espanya, el secretari d’Estat Francisco Polo, va cridar a la responsabilitat dels governs a promoure internet i utilitzar-lo per al bé dels seus ciutadans.

Notícies relacionades

“Tenim l’obligació de garantir l’accés a internet i som responsables de garantir els drets fonamentals de les persones, i combatre abusos, delictes i inseguretats. Estem treballant per regular la protecció de dades personals, l’ús d’informació, el respecte a la diversitat i fomentar la lluita contra la desigualtat”, ha avançat.

Polo ha aprofitat per fomentar la seva estratègia a Espanya, nació emprenedora per fomentar les ‘start-ups’ de base tecnològica.

Temes:

Internet