Sobretot a les Terres de l'Ebre

AnimaNaturalis denuncia l'increment de les festes amb toros embolats

L'entitat animalista denuncia que cada any es fan 430 correbous i demana endurir la normativa

zentauroepp45328256 toro embolado181004120934

zentauroepp45328256 toro embolado181004120934

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

L’associació AnimaNaturalis ha denunciat avui, Dia Mundial dels Animals,l’increment de festes amb toros, especialment, bous embolats i bous embolatscapllaçats, a Catalunya els últims anys. L’augment ha sigut més gran a les Terres de l’Ebre, on aquest tipus de festejos, en què no se sacrifica l’animal, són més populars.

Aida Gastón, presidenta d’aquesta oenagé animalista, afirma que “cada any se celebren més correbous a Catalunya, uns 430, iels embolats des de començament d’any són ja 138, un 10% més que l’any anterior”. Tot i que la temporada actual del 2018 finalitza a finals d’octubre, i només a partir de llavors la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre donarà el nombre exacte de correbous celebrats, AnimaNaturalis ha censat els actes festius amb toros a través dels programes de les festes per constatar aquest augment.

Preparació de denúncies

Els voluntaris de l’oenagé també han assistit aquest any a nombrosos espectacles en diferents municipis, com Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Mas de Barberans, l’Ampolla  i Camarles. En aquestes festes han elaborat informes per presentar denúncies en els casos que s’hagi detectat maltractament als animals o l’assistència de menors, les dues coses, prohibides per la legislació catalana, una de les més restrictives d’Espanya que, de fet, prohibeix les corrides de toros. “No obstant, les denúncies mai prosperen”, afegeix Gascón, que ha presentat aquestes xifres aquest migdia davant del Palau de la Generalitat, ja que es tracta d’una qüestió autonòmica.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat a aquest diari que el nombre de correbous celebrats any rere any es manté estable. “Respecte a les denúncies, algunes han acabat en sanció, una vegada comprovades i escoltades les al·legacions dels afectats”, ha indicat Pallarès.

Multa per utilitzar pirotècnia

Segons les dades del departament que dirigeix Pallarès, de les nou denúncies posades el 2016, quatre van acabar en sanció i una va ser per utilitzar pirotècnia en l’animal. El 2017 es van rebre 11 denúncies i el 2018, 7. La majoria encara estan en tramitació. Les últimes són per l’ús de bastons en els espectacles.

Gascón ha explicat que la seva organització, que té uns 500 socis a tot Espanya, alguns membres dels quals han sigut agredits per denunciar les males pràctiques amb els toros, no està en contra dels correbous amb vaquetes, però s’oposen a qualsevol activitat que pugui infligir mal a l’animal, com els toros embolats (en els quals es cala foc a les banyes) o l’embolat, en el que se li lliga el cap per després empènyer-lo. “Hi ha hagut algun cas en què l’animal ha mort per estrès després de l’actuació”, denuncia la presidenta de AnimaNaturalis.

Notícies relacionades

El mateix Xavier Pallarès assegura que quan era alcalde, en el seu municipi (Arnes, Terra Alta) només es realitzaven correbous, però, no, els altres tipus d’espectacles, que a ell tampoc li agraden, per això entén la preocupació d’AnimaNaturalis. Dels 425 espectacles amb toros autoritzats a les Terres de l’Ebre el 2016, 122 van ser embolats i 47, embolatscapllaçats El 2017, hi va haver 432 actuacions amb braus (123 embolats i 45 capllaçats).

Modificar la llei

AnimaNaturalis vol que el Parlament de Catalunya ampliï la normativa per vetar els enllaçats i els enllaçatsembolats. “És una llei que ja té vuit anys, però que presenta molts buits legals i ha arribat el moment de revisar-la. Volem que els partits es posin d’acord i endureixin aquest reglament”, ha indicat Gascón.

Temes:

Toros