Juncker demana suprimir el canvi d'hora: "No ens aplaudiran si el mantenim"

El president de la Comissió Europea recorda que cada estat ha de decidir en quin horari se situa

rjulve45002550 european commission president jean claude juncker delivers h180912104819

rjulve45002550 european commission president jean claude juncker delivers h180912104819 / Jean-Francois Badias

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha fet una crida aquest dimecres a suprimir el canvi d’hora a la Unió Europea, tot i que ha destacat que els que han de prendre aquesta decisió són els països, que són els que en tenen la competència.

"Els europeus, el maig del 2019, no ens aplaudiran si continuem canviant l’hora dues vegades a l’any. Ha de suprimir-se el canvi d’hora", ha dit Juncker en el seu discurs de l’estat de la Unió. No obstant, també ha deixat clar que és una cosa que ha d’acabar de decidir cada país: "Els estats, per la subsidiarietat, han de decidir ells mateixos si volen que els seus ciutadans visquin en l’horari d’estiu o d’hivern".

En una consulta pública sobre el canvi d’hora impulsada per Brussel·les, un 84% dels ciutadans europeus que hi van participar es van pronunciar a favor d’eliminar aquesta pràctica. En el cas dels espanyols, el 93% es van manifestar en el mateix sentit. A Espanya, precisament, s’ha reobert el debat del fus horari, si s’ha de seguir amb l’hora de Berlín o recol·locar-se a la de Londres (i les Canàries).

Enquesta

La CE va obtenir més de 4,6 milions de respostes de ciutadans dels 28 estats membres, una xifra rècord, en una enquesta que va estar oberta del 4 de juliol al 16 d’agost passats.

Els resultats preliminars mostren, a més d’un majoritari rebuig del canvi d’hora dues vegades a l’any, que més de tres quartes parts (el 76%) dels enquestats consideren que aquest canvi suposa una experiència "molt negativa" o "negativa", un percentatge que s’eleva a prop del 90% en el cas d’Espanya.

Des del 1996, a la UE s’avancen els rellotges una hora l’últim diumenge de març i es retarden una hora l’últim diumenge d’octubre per directiva europea.

Notícies relacionades

Segons la CE, l’objectiu de la regulació del canvi horari no era harmonitzar el règim horari a la UE, sinó resoldre els problemes derivats d’una aplicació descoordinada dels canvis d’hora al llarg de l’any, sobretot per al transport i la logística.

La iniciativa de la CE haurà de ser debatuda pel Parlament Europeu i el Consell de la UE.