El consolat d'Espanya a Kíev comença a inscriure els nadons nascuts mitjançant ventres de lloguer

Diverses famílies portaven setmanes a la capital d'Ucraïna al no aconseguir documentar els nens a la legació espanyola

undefined41510633 35403202   pregnant woman belly  pregnancy concept embarazo 180910115843

undefined41510633 35403202 pregnant woman belly pregnancy concept embarazo 180910115843

3
Es llegeix en minuts
Arturo Escarda / Efe / Kíev

Les famílies espanyoles atrapades des de fa més d’un mes a Kíev veuen resolta la seva situació després que el consolat registrés aquest dilluns wls primers bebés de pares espanyols nascuts per gestació subrogada a Ucraïna.

“Sembla que el Govern espanyol ha donat llum verda al registre dels nostres fills. El consolat ha inscrit aquest matí els nadons de tres famílies”, va dir a Efe en conversa telefònica Cristina Álvarez, mare d’una nena que va néixer el passat 30 de juliol a Kíev.

Cristina i la seva parella Javier porten des d’aleshores a la capital ucraïnesa, a l’espera que les autoritats d’Espanya resolguin la seva situació i la d’almenys unes altres trenta famílies espanyoles en les mateixes circumstàncies.

Atenció diària

Gairebé un mes i mig després d’aterrar a Ucraïna, aquesta madrilenya per fi pot posar una data aproximada a la seva tornada a Espanya.

“A partir d’ara el consolat atendrà tots els dies a diverses famílies per registrar els seus fills. Nosaltres tenim cita per al dia 18, però a partir de llavors haurem d’esperar unes altres dues o tres setmanes fins a rebre el passaport de la nena”, explica Álvarez.

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, va avançar fa deu dies que esperaven “resultats a curt termini” sobre la situació d’aquestes famílies.

S’espera que cap a finals d’aquest mes el consolat hagi atès tots els afectats.

Cita per al novembre

Cristina i Javier van arribar a Kíev el mateix dia en què va néixer la seva filla, i tot i que ja sabien que el consolat havia paralitzat des del 5 de juliol els tràmits per donar la nacionalitat als nadons nascuts per gestació subrogada, van creure que seria una cosa temporal.

A Kíev es van trobar que el consolat no els donava solució fins i tot almenys novembre, mes per al qual van obtenir cita per sol·licitar la inscripció dels nadons al Registre Civil de l’ambaixada, pas necessari perquè els nens puguin obtenir la nacionalitat espanyola i entrar a Espanya.

Addicionalment, els funcionaris consulars els van donar poques esperances, al dir-los que l’ambaixada havia decidit suspendre totes les tramitacions.

Al principi, segons les famílies consultades per Efe, l’argument era que la nova Llei de Protecció de Dades de la Unió Europea prohibeix prendre la prova de l’ADN al pare per comprovar que efectivament és el progenitor del nounat.

Possible mala praxi mèdica

Però quan l’Agència de Protecció de Dades espanyola va oferir públicament assessorament a Exteriors en aquesta matèria, el ministeri va emetre un comunicat per aclarir que la nova llei europea “no és la causa de cap paralització”.

Va argumentar llavors que el consolat d’Espanya a Kíev ha sigut informat en els últims mesos de “possibles casos de mala praxi mèdica associada als processos de reproducció assistida, així com de casos de possible tràfic de menors”.

“La situació s’ha pogut resoldre en gran part gràcies a les denúncies que hem fet a la premsa espanyola”, va dir Álvarez, qui creu que des d’un principi el problema era polític, per l’oposició de l’actual Govern a la gestació subrogada.

Aquesta mare creu que almenys unes altres 200 famílies espanyoles estan esperant per un part d’aquesta naturalesa a Ucraïna, però Exteriors desaconsella iniciar qualsevol procés de gestació subrogada en aquest país.

L’agència Go4Baby, que gestiona aquests processos a Ucraïna i a la també postsoviètica Geòrgia, recomana d’algun temps ençà a la seva pàgina web acudir al segon país, del qual destaca el seu bon clima i la bona atenció mèdica.

Notícies relacionades

Ucraïna, igual com Rússia i Geòrgia, és un dels pocs països d’Europa on aquest mètode reproductiu està regulat per llei i permès per a estrangers.

L’ambaixada d’Espanya a Kíev va advertir el desembre que aquesta pràctica no té cabuda en l’ordenament jurídic espanyol.