'operació Coahuila'

La Guàrdia Civil confisca més de 1.100 tortugues en perill d'extinció per tràfic il·legal

La Guàrdia Civil assegura haver desmantellat el viver il·legal més gran d'aquesta espècie en terra europeu

tortugas / periodico

3
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha confiscat més de 1.100 exemplars de 62 espècies de tortugues, tant adults com cries, i més de 750 ous a una de les organitzacions més grans a nivell internacional dedicada al tràfic il·legal d’espècies amenaçades de tortugues.

A Espanya, la Guàrdia Civil ja va intervenir un viver il·legal a Vinaròs, on es van poder salvar 400 gossos en un estat lamentable.

Segons ha detallat en una nota informativa aquest dimecres l’Institut Armat, amb la detenció de tres persones s’ha desmantellat el viver il·legal més gran de tortugues a Europa.

Concretament, dos an sigut detinguts com a responsables de la cria i un altre pel comerç il·lícit dels rèptils. Així mateix, s’han investigat unes altres tres persones en el marc de l’‘operació Coahuila’.

Dos detinguts i dos investigats són de nacionalitat alemanya, mentre que un detingut i un investigat són de nacionalitat espanyola. Se’ls acusa de delictes relatius a flora i fauna silvestre, contraban d’espècies protegides i blanqueig de capitals.

Entre les espècies confiscades hi ha tortugues de caixa (Cuora sp.), considerades en altíssim risc d’extinció, així com algunes endèmiques de Mèxic, els Estats Units i el Canadà. A més, hi havia exemplars de tortuga grega catalogada com a ‘vulnerable’ al Catàleg Español d’Espècies Amenaçades.

 

Enviaments cridaners

L’operació es va iniciar el mes de febrer de l’any passat, quan agents de la Guàrdia Civil de l’Aeroport de Palma van detectarl’enviament de diversos exemplars de tortugues de l’espècie Coahuila.

La majoria d’aquests espècimens estan emparats pel règim de protecció del Conveni sobre Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades (Citis), en què es busca preservar la protecció de les espècies mitjançant el control del seu comerç i al qual Espanya està adherida des de l’any 1986.

Una vegada inspeccionat l’enviament, els agents van poder comprovar com part dels exemplars presentats no es corresponien ni amb els declarats a la partida ni amb la documentació que els acompanyava, per la qual cosa van procedir a la seva confiscació.

Igualment, en el marc de l’operació, la Guàrdia Civil va realitzar diferents indagacions per donar amb els responsables d’aquest enviament ja que els responsables no tenien res al seu nom, cosa que va dificultar la investigació.

Com a resultat, els agents van localitzar una finca rústica al terme municipal de Llucmajor, on residien dos ciutadans alemanys. En aquesta vivenda van comprovar que el viver era molt més gran de l’esperat i que tenia com a finalitat la cria “a nivell industrial” de diverses espècies de tortugues, tant d’aigua com de terra.

Per a la pràctica del registre, es va comptar amb el recolzament de tècnics de l’Autoritat Administrativa Cites, així com de personal de la Fundació Natura Park. Així mateix, es va procedir a la identificació dels animals.

Presó per als responsables

Una vegada detingudes les dues persones responsables del viver i passades a disposició judicial, es va decretar el seu ingrés a la presó. Igualment, es va constatar que aquestes dues persones mantenien una estreta col·laboració amb el responsable d’una botiga de fauna exòtica a Barcelona, que els servia per “blanquejar” els espècimens produïts en Mallorca.

Per aquest motiu, la Guàrdia Civil es va desplaçar fins a Barcelona per procedir a l’entrada i registre de la botiga investigada i del domicili del titular. A la finca es van trobar diferents piscines i dipòsits amb espècies protegides en molt mal estat de manteniment.

Entre altres exemplars, s’han trobat 14 de les 50 espècies més amenaçades del món, com quatre ‘Cuora mccordi’, set ‘Cuora aurocapitata’, 36 ‘Cuora trifasciata’, deu ‘Mauremys annamensis’, cinc ‘Siebenrockiella leytensis’ i 25 exemplars de ‘Cuora pani’.

La investigació s’ha portat a cap en el marc del’operació ‘Naultinus’ d’Europol, que ha col·laborat en l’anàlisi d’informació i la coordinació amb altres països de la Unió Europea, com són Alemanya, França, Itàlia i Àustria.

Des de la Guàrdia Civil han afirmat que el tràfic il·legal d’espècies de fauna i flora suposa una de les principals amenaces per a la conservació de la biodiversitat i un dels objectius prioritaris de la lluita contra la delinqüència organitzada per a la Unió Europea.

Per aquesta raó, Espanya compta des d’abril del 2018 amb pla Tifies, pla d’acció espanyol contra el tràfic il·legal i el furtivisme internacional d’Espècies Silvestres, impulsat per la Secretaria General de Biodiversitat i Medi Natural del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Les tortugues es troben dins dels vertebrats grans més amenaçats del planeta. D’un total de 365 espècies reconegudes, 148 estan considerades amenaçades pels criteris de l’IUCN, dins de les categories de ‘vulnerable’, ‘perill’ o ‘perill crític’. En la història recent, s’han extingit set espècies i tres subespècies de tortugues conegudes.

Notícies relacionades

Casos similars han creat gran expectació en xarxes socials, com és el cas de la nena russa que va matar un gat i ho va pujar a xarxes socials.