Celebració grupal

'La manada': 'el Prenda' torna a casa seva, a Sevilla, de matinada

El condemnat ha tornat al seu domicili del barri sevillà d'Amate, on ha organitzat una celebració

Els veïns de la barriada on es va criar 'La manada' continuen defensant encara la seva innocència

1423ac1e-3091-48d8-8e3d-253213c2b796-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

José Ángel Prenda, un dels cinc integrants de 'La manada’José Ángel Prenda condemnat a nou anys de presó per abusar sexualment d’una jove madrilenya durant els Sanfermines del 2016, ha tornat aquesta matinada al seu domicili del barri sevillà d’Amate. Minuts abans de les set del matí han accedit caminant a la vivenda tres persones amb el rostre ocult amb caputxes, segons ha pogut comprovar Efe.

Primer ha arribat una parella de persones amb la caputxa posada i minuts després ha aparegut una tercera persona amb una caçadora amb caputxa i pantalons texans. Posteriorment han anat entrant a la casa, on es podia escoltar el soroll propi d’una celebració, unes altres quatre persones.

A la barriada sevillana d’Amate, el bressol de ‘La manada’, des de dijous es veien moltes caresd’alegria  en espera de l’arribada dels empresonats. Feia temps que esperaven aquest moment perquè, reiteren, cap d’ells “no ha fet res dolent. Així que el lògic era que tornessin com més aviat millor a casa”, assegurava aquest divendres un testimoni.

La pressió mediàtica que té el barri des que es va conèixer la notícia de l’excarceració sembla haver fet efecte en aquests carrers i són pocs els que s’atreveixen a parlar, a favor o en contra dels cinc joves. Tanmateix, en això sí que es nota un abans i un després de tot el moviment ciutadà a favor de la víctima i en defensa dels drets de les dones. I és que ara, amb una sentència condemnatòria, alguns veïns sí que s’atreveixen a donar públicament la seva opinió en contra que surtin en llibertat.

Després d’abonar la fiança i de rebre l’ordre del jutjat, a més de ‘el Prenda’, també Jesús Escudero Domínguez, Ángel Boza, el militar Alfonso Jesús Cabezuelo i l’exguàrdia civil Antonio Guerrero poden tornar a aquest barri que durant aquests dos anys els ha defensat. Prova d’això és la rapidesa amb què algunes de les famílies han aconseguit reunir els 6.000 euros de fiança, malgrat les serioses dificultats econòmiques que pateixen algunes.

Aprofitant els estalvis

Aprofitant els estalvis de la família i també del amics, com reconeixia un parent de 'el Prenda', qui deia haver aportat entorn de mil euros “després de trencar la guardiola”. Algunes fonts apunten que la seva afició futbolera també els ha beneficiat, ja que haurien fins i tot rebut petites donacions dels coneguts com a ‘biris’,l’afició més radical del Sevilla FC a la qual es vincula a alguns dels acusats. Tres d’ells, de fet, tenen antecedents per baralles de carrer relacionades amb batusses entre aficions. En aquest temps, ha estat l’únic suport públic que han rebut, ja que els ‘biris’ no han dubtat a defensar-los amb totes les armes a les xarxes socials.

Els dos anys de presó preventiva han fet efecte en la família de tots, per això aquest divendres alguns dels seus coneguts expressaven perquè a la fi tornarien amb els seus pares, ja grans en alguns dels casos, com els de ‘el Prenda’. “Clar que estem molt contents, és normal”, encertaven a dir abans de tancar amb pany i clau portes o finestres,  o penjar el porter automàtic. Si potser, alguna tia concedia que el primer seria “fer-los una abraçada i demanar-los que no es tornin a ficar en embolics”. 

Notícies relacionades

“Tota la família ho està passant molt malament, i si no han fet res, ¿per què han de seguir tancats?”, preguntava una altra veïna. Molts miren a la víctima com a responsable de l’ocorregut, i fins i tot algun insisteix, encara avui, que és ella la que hauria de ser a presó per haver-los denunciat falsament. És una de les idees més esteses per la zona, ja que tots recorden el grup de nois com a joves molt normals que “mai no han donat problemes”. “Jo els conec de tota la vida, i no sé si és veritat o mentida”, apuntava una altra noia malgrat la contundència de la sentència.

Però a diferència de fa uns mesos, ara ja hi ha qui s’atreveix a dir públicament que ‘La manada’ havia de seguir a la presó. “Em sembla indignant”, s’atreveix a esbossar una veïna camí de la compra. A escassos metres, una noia jove no pot ocultar els seus dubtes entre la confiança en la innocència de ‘La manada’ que en desprenen molts i el seu sentiment de solidaritat amb la víctima de l’agressió. “Si fos la meva filla, seria molt dur que quedessin en llibertat”, esbufega.